Polen vil hjælpe EU med at lave budget

Regeringslederne fra Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet var fredag til møde i Warszawa. Mødet er en del af forberedelserne til EU-topmødet om to uger, hvor budgettet for 2021-2027 skal besluttes, ligesom der skal tages stilling til den samlede corona-EU-hjælpepakke. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Stats- og regeringscheferne fra Ungarn, Slovakiet, Tjekket og Polen vil hjælpe EU med at lave budgettet for 2021-2027.

LÆS  Kaczynski: EU er ikke vores venner eller familie

Regeringscheferne fra Visegrad-landene var fredag i Warszawa, som et led i forberedelserne til EU-topmødet senere på måneden. Det er Polen der har formandskabet i sammenslutningen, og den polske statsminister Mateusz Morawiecki sagde, at de fire lande har været gode til at tackle corona-krisen.

Budget assistance

Den polske statsminister sagde også, at de fire lande vil hjælpe EU med at indgå internationale handelsaftaler samt at lave budgettet for EU-corona-pakken, og for den kommende EU-budgetperiode for 2021 – 2027. Kommissionen har foreslået en EU-corona hjælpepakke på i alt 750 milliarder euro. De 63 milliarder er øremærket til Polen.

Polens statsminister sagde også at de fire ledere, har talt om en fælles modstand mod kvoteflygtninge, ligesom man vil opprioritere beskyttelsen af EU’s ydre grænser. Visegrad landene vil også øget samarbejdet med vestlige Balkan, Ukraine og Hviderusland.

Tiden er inde

Polens præsident Andrzej Duda, der er midt i en valgkamp, var også deltager i mødet, og sagde efter at tiden er inde til at styrke det menneskelige, forretningsmæssige og politiske samarbejde i regionen.

– Tiden er inde til at vi kommer på banen, sagde Andrzej Duda.

EU-budgetterne skal diskuteres på EU-topmødet om to uger, hvor regeringscheferne mødes for første gang siden det første corona-udbrud. Men det bliver ikke noget nemt møde. Danmark er blandt flere lande, der ønsker at udbetalinger af EU-midler skal hænge sammen med om et medlemsland opfylder kravene til fællesskabet og de demokratiske spilleregler. En særlig gruppe, som Danmark også tilhører, vil have det foreslåede budget reduceret markant.

LÆS  Venstrefløjen sikrer flertal for splittet regering

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.

LÆS  Venstrefløjen sikrer flertal for splittet regering