donald_tusk_fn_generalforsamling
WARSZAWA: Polens vil ikke støtte en forlængelse af Donald Tusks periode som EU præsident, oplyser regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski.
LÆS  DEBAT: Uffe Ellemann: Fortæl om Anden Verdenskrig


Jaroslaw Kaczynski, Polen stærke partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), vil ikke støtte en forlængelse af den tidligere polske statsminister, Donald Tusks ansættelse som EU præsident. Det siger han til Polska Times.

Ikke afgørende

Kaczynski siger også, at Polens opbakning ikke er afgørende for EU’s valg af Tusk, men Kaczynski advarer EU mod Donald Tusk. Han henviser blandt andet til, at der er alvorlige anklager mod Tusk i det polske parlament, der kan føre til domsfældelse.

Sådan en person

– Hvordan kan sådan en person være på forkant med udviklingen i det Europæiske Råd, siger Kaczynski ifølge Polska Times. Han mener også, at det er Donald Tusk og ikke EU, der er efter Polen på grund af forfatningskrisen, udrensningerne i den offentlige administration og overtagelse af kontrollen over de statslige medier.

Kaczynski angreb igen

En af de første gange Jaroslaw Kaczynski kom med et direkte personligt angreb rettet mod Donald Tusk, var da Tusk havde vundet den første valgrunde til præsidentvalget i 2005. Herefter igangsatte Kaczynski brødrene et falsk rygte om at Tusk familien havde nære relationer til tyskerne under Anden Verdenskrig. Det falske rygte blev afgørende for afstemningen, og den nu afdøde Lech Kaczynski blev en sikker vinder i anden valgrunde.

Advarer mod Tusk

Jaroslaw Kaczynski mener det er risikabelt hvis EU vælger at forlænge ansættelsesaftalen med Donald Tusk, og han vil advare sine EU partnere mod at gøre det.

LÆS  Donald Tusk opfordring: Boykot processen den 10. maj

Tusk bag Smolensk

Lov og Retfærdighedspartiet mener at Donald Tusk stod bag Smolensk ulykken, og at Tusk er involveret i en for længst afsluttet bedragerisag i Gdansk, hvor man også prøver at kaste smuds på EU præsidentens søn i den såkaldte Amber Gold skandale. Før dét blev den polske Nobels Fredspris vinder, tidligere præsident Lech Walesa, anklaget som spion for kommunisterne.

LÆS  TVP: Donald Tusk er ansvarlig for briternes exit

Politiske vurderinger

Mange polske iagttagere trækker lidt på smilebåndet, og betegner den manglende støtte til Donald Tusk som et selvmål for Kaczynski og PiS-partiet. En hjemvendt Donald Tusk vil formentlig kunne tvinge enten den polske statsminister eller den polske præsident fra posten ved næste valg, hvis han vil, vurdere de uafhængige polske medier.

2 x 2,5 år?

Donald Tusk tiltrådte som EU præsident den 1. december 2014, og hans periode udløber 1. juni 2017. Ansættelsen kan dog forlænges med yderligere 2,5 år – altså frem til 1. december 2019, hvis EU’s ledere ønsker at den tidligere polske statsminister fortsætter sit arbejde for Europas udvikling.