Polen vil indføre nye regler for alkohol

  Polens sundhedsministerium har sagt ja til anbefalinger om handel med alkohol, som WHO har udarbejdet for at reducere alkoholforbruget i Polen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens sundhedsministerium har accepteret et nyt udspil fra WHO, der betyder at det bliver sværere at købe alkohol i landet.


  Polens sundhedsministerium har accepteret en række kontroversiel forslag fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der skal modvirke alkoholmisbruget i EU.

  WHO har foreslået, at alle butikker der sælger spiritus, skal være godkendt af staten, og at butikkerne kun skal være åbent i otte timer om dagen. I øjeblikket har mange butikker, der sælger alkohol, åbnet hele døgnet.

  Ikke forpligtet

  Selvom EU-landene ikke er forpligtet til at følge WHO’s anbefalinger, så vil EU i foråret lave en ny politik på området, der reelt bliver en opfordring til medlemslandene om at indføre WHO’s anbefalinger.

  Polen siger ja

  – Vi har haft flere konsultationer om anbefalingerne, og vi har ingen indvendinger, siger Agnieszka Golabek, der er talskvinde for Polens Sundhedsministeriet til dagbladet Dziennik Gazeta.

  – Vi har besluttet, at alle de strategier og tiltag (som er anbefalet af WHO) til at reducere helbredsskader i forbindelse med indtagelse af alkohol, bør indføres i de europæiske lande, siger talskvinden.

  Sort marked

  Leszek Wiwala, der er direktør for den polske alkoholindustri, mener dog, at strengere kontrol ikke løser alkoholproblemerne, men at det kan betyde et boom i salg af alkohol på det sorte marked.

  Inden nytår

  – Den nye EU-politik på alkoholområdet, ventes at være vedtaget inden årets udgang, men han mener ikke, at Europaparlamentet vil tilslutte sig WHO’s anbefalinger.