Polens eneste astronaut overlevede massakre ved et tilfælde

  Miroslaw_Hermaszewski_polen_ukraine_polennu

  Polens eneste astronaut Miroslaw Hermaszewski, fortæller om de ukrainske udrensninger af polakker og hans egen families tab for 70 år siden. Arkivfoto.


  LUBLIN: Polens eneste astronaut overlevede, som spæd, de ukrainske udrensninger af polakker under Anden Verdenskrig.


  Polens eneste astronaut til dato, Miroslaw Hermaszewski, overlevede ved et tilfælde de ukrainske udrensninger af polakker under Anden Verdenskrig i 1943 i Volhynia. 18 af hans familiemedlemmer blev dræbt.

  70 år siden

  I denne måned er det 70 år siden, at ukrainske nationalister systematisk dræbte polakker i den såkaldte Volhynia massakre. Det skønnes at mellem 30.000 og 60.000 polakker blev slået ihjel af ukrainere i perioden fra 1943 til 1945.

  Overlever udrensning

  Den polske astronaut Miroslaw Hermaszewski var en af de få polakker der overlevede massakren.

  En marts nat i 1943, blot få måneder før de mest massive udrensninger, gennemførte den ukrainske frihedsbevægelse (UPA) et nøje planlagt angreb på landsbyen Lipniki, hvor Hermazsewski familien boede.

  Ingen gråd

  Ifølge den polske astronaut, løb hans mor ud i skoven med sit barn på ryggen, men blev opdaget af en ukrainske soldat. I forvirringen tabte moderen barnet, men den meget unge Miroslaw græd ikke. Ifølge familien er det den eneste grund til at han overlevede massakren.
  .
  – Det var et mirakel, siger astronauten til det polske Fakt.

  180 på en nat

  Hans mor blev skudt på klods hold, men kuglen strejfede hendes øre, og hun gemte sig i en nabolandsby. Den følgende morgen, blev den lille Miroslaw fundet af sin far og storebror i skoven. 180 mennesker mistede livet den nat i Lipniki.

  – Vi havde altid levet i harmoni med ukrainerne, siger Hermaszewski, og fortsætter:

  – Mine onkler og min bedstefar sagde altid, at ukrainerne er vores brødre, og at vi intet har at frygte.

  Ukraine er vidunderlig

  Miroslaw Hermaszewskis egen far blev skudt af ukrainere senere på året i 1943. Men trods den voldsomme start på livet, så bærer Miroslaw ikke nag til ukrainerne.

  – Ukrainerne er et vidunderligt folk, men en del af befolkningen blev ført på vildspor, siger Hermaszewski til Fakt. Hermaszewski er i dag 71 år, og blev i 1978 den første polske astronaut. Han blev udvalgt blandt 500 andre polakker til Sovjetunionens daværende rumprogram.

  Forsoning

  I denne uge underskrev ukrainske og polske kirkeledere en appel om forsoning mellem de to folk efter Volhynia-massakren i anledning af 70 året.

  Polsk hævn

  Polakkerne reagerede på udrensningerne ved at dræbe cirka 3.000 ukrainere i Volhynia, og yderligere cirka 20.000 ukrainere blev dræbt af polakker som hævn i perioden fra 1944 til 1947.

  I modsætning til Katyn-massakren, der stadig er et åbnet sår mellem Polen og Rusland, så har Volhynia-massakren ikke givet anledning til nye spændinger mellem Polen og Ukraine.