Polens finanslov endelig godkendt af præsidenten

andrzej_duda_polennu
Polens præsident Andrzej Duda vandt valget i juni og juli knebent. Mange har klaget over valget, og i en ny OSCE-rapport får de medhold i at valget ikke blev gennemført efter normale demokratiske standarder for et land i den frie verden. Arkivfoto.

Polens præsident har underskrevet finansloven for 2017, og har dermed trosset oppositionspartierne appel om at afvise loven, der ikke er behandlet af parlamentet. Arkivfoto.

LÆS  Officielt: Rekordhøj inflation i Polen i maj måned

WARSZAWA: Den kontroversielle finanslov der udløste krisen i det polske parlament, er nu gyldig efter at præsident Andrzej Duda har sat sin underskrift.

LÆS  Officielt: Rekordhøj inflation i Polen i maj måned

Polens præsident Andrzej Duda har underskrevet finansloven for 2017. Det var under debatten af finansloven den 16. december, at krisen i det polske parlament begyndte.

Appel til præsident

Tre af oppositionspartierne havde ellers bedt præsidenten om hjælp, da behandlingen af finansloven er fundet sted uden for parlamentssalen og kun med deltagelse af embedsmænd og medlemmer af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Det blev gjort klart, da Polens senat midt under forhandlingerne i Sejmen sendte finansloven videre til præsidenten. Men det har ikke fået præsidenten, som blev opstillet af PiS, til at lytte til oppositionen.

Finanslovsdebat

Det var under debatten om finansloven, da næstformanden for oppositionspartiet Borgernes Platform (PO) med ironi foreslog at der skulle afsættes penge til et orkester i Warszawa, at krisen brød ud. Han mente at hovedstaden godt kunne trænge til noget musik, fordi det skaber glæde. Forinden havde samme medlem holdt et skilt op med ordene: Fri presse.

Smidt ud

Næstformanden blev derefter smidt ud af parlamentets formanden, og det fik de to oppositionspartier Borgernes Platform og Moderne Polen til at besætte talerstolen og siden hele parlamentet. De krævede at medlemmet fik adgang til salen igen. Det blev afvist, og PiS medlemmer gennemførte behandlingen af finansloven i et andet lokale. Oppositionen har siden krævet at finansloven bliver behandlet i parlamentet, og der har været protester foran Sejmen lige siden.

LÆS  Officielt: Rekordhøj inflation i Polen i maj måned

Torsdag opgav oppositionspartiet Moderne Polen besættelsen af parlamentet, og det fik Borgernes Platform (PO) til at følge trop. PO ser det som en sejr, at pressen igen har adgang til parlamentet som tidligere, og det er partiets argumentet for at opgive besættelsen.

LÆS  Zabka vil være størst med selvbetjenings butikker

Kræver genbehandling

Til gengæld har en samlet opposition opretholdt kravet om at finansloven skal behandles i Sejmen. Selv om besættelsen af parlamentet er ophørt, har finanslovens endelige godkendelse ved præsidenten, kun gjort oppositionen endnu mere vrede.

Formanden for PO, det tidligere regeringsparti Grzegorz Schetyna mener, at hvis præsidenten underskriver finansloven, som det netop er sket, så gør han sig skyldig i at bryde loven og må tage konsekvenserne.

25. januar

Krisen i Polen fortsætter. En løsning på den demokratiske undtagelsestilstand i Polen er kommet endnu længere væk med præsidentens underskrift. Polens parlament Sejmen har udsat sit møde til den 25. januar, hvor der bliver skrevet et nyt kapitel i destruktionen af Polens nye og skrøbelige demokrati.