Polens kobber og sølvminer skal privatiseres

  Et af verdens største mineselskaber, det polske KGHM Polska Miedz, skal privatiseres. De ansatte har lovet strejker, hvis planer føres ud i livet. Foto: KGHM.


  WARSZAWA: Et af verdens største mineselskaber skal privatiseres. Fagforeningerne truer med strejker og beskylder regeringen for aftalebrud.


  Et af verdens største mineselskaber, det polske KGHM Polska Miedz, er med på en aktuel liste over statslige polske virksomheder, der skal privatiseres. Det oplyser Michal Boni, der er regeringschefens økonomiske rådgiver til dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Afvist i juni

  Minister for offentlig ejendomme, Aleksander Grad, foreslog ellers tilbage i juni i år, at KGHM skulle privatiseres, hvilket fremkaldte stærke protester fra både fagforeninger og den polske opposition i Sejmen.

  Dengang lovede regeringschefen Donald Tusk, ifølge Gazeta Wyborcza, at det store mineselskab tidligst vil blive privatiseret efter et valg. Men sådan er det ikke længere, skriver avisen.

  10 procent

  Ifølge Gazeta Wyborcza, overvejer den polske regeringen at sælge cirka 10 procent af sine aktier, ud af en samlet beholdning på 42 procent.

  Strejker på vej

  De ansattes fagforeninger har meddelt, at de vil strejke, og at de ikke ser nogen mening med en fuld privatisering. Fagforeningerne frygter en fjendtlig overtagelse, der efter de ansattes mening, vil betyde tab af arbejdspladser.

  De ansatte mener slet ikke, at KGHM har brug for nogen udefrakommende investor.

  Børsnoteret

  KGHM Polska Miedz har en værdi på over 7 milliarder zloty, og er en af verdens største producenter af kobber og sølv. Selskabet er også et af de største på Warszawas fondsbørs.

  KGHM er også noteret på børsen i London.