Polens landbrugsminister er trådt tilbage efter afsløring

  Landbrugsminister_Marek_Sawicki

  Marek Sawicki er trådt tilbage som landbrugsminister, efter afsløringer på et film-klip med to fremtrædende personligheder indenfor landbruget. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Rod i afregninger til EU og en kontroversiel videooptagelse har fået Polens landbrugsminister til at træde tilbage.


  Polens landbrugsminister, Marek Sawicki, indgav onsdag sin afskedsbegæring til statsminister Donald Tusk, der blev accepteret af regeringslederen.

  Samtale på video

  Det er en videooptagelse, der blev afsløret af Puls Biznesu, som er en samtale mellem Wladyslaw Lukasik, der er tidligere chef for den statslige landbrugsorganisation, ARR og Wladyslaw Serafin, der er formand for de polske landmænd og landboforeninger – KZRKiOR.

  Ansvarlig for EU-midler

  Det er ARR der er ansvarlig for fordelingen af EU-midlerne til de polske landmænd. I samtalen mellem de to, afsløres det at der foregår uregelmæssigheder med tilskuddene fra EU. De to førende landmænd taler på båndet også om, at det er frustrerende at Lukasik er afskediget som chef for ARR.

  Afviser alle beskyldninger

  Den afgående minister Sawicki er en af det Polske Bondepartis i alt tre ministre, afviser alle anklager, men har valgt at trække sig tilbage, efter samtaler med vicestatsminister og økonomiminister Pawlak, der er formand for det Polske Bondeparti.

  Pawlak sagde efter sin ministerkollega og partifælles afgang:

  – Hvis det viser sig, at landbrugsministeren er udsat for falske beskyldninger, så vil det få følger for de personer, der står bag.

  Problem med EU afregninger

  Europa-Kommissionen har reageret på ministerens tilbagetræden torsdag.

  – Vi vil kontakte de polske myndigheder en af de kommende dage, så vi kan få et klarere billede af situationen, siger Roger Waite, der er EU talsmand for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter, i et interview med polsk radio.

  Europa-midler

  – Selvfølgelig, fordi det er de europæiske skatteyderes penge, tager vi disse sager meget alvorligt, sagde han.

  – Vi har mekanismer, der betyder, at vi kan kræve penge tilbage, hvis de ikke er blevet brugt korrekt, eller hvis ledelsen ikke har været tilstrækkelig, fortsatte han.

  Minister siden 2008

  Marek Sawicki har været landbrugsminister siden 2008, i koalitionsregeringen mellem Borgernes Platform og det Polske Bondeparti.