Polens målmand blev helten i storsejr over Sverige

polen-sverige_EHF_2014-red

Svenskerne virkede en overgang i kampen nærmest skræmte ved at skulle skyde på Piotr Wyszormirski. Foto: Maja Giannoccaro

AARHUS: Polens andenmålmand stod forrygende, da holdet vandt en storsejr på 35-25 over Sverige ved EM i håndbold.

En polsk målmand gjorde den store forskel, da Sverige tirsdag blev spillet ud af Arenaen i Aarhus. Kampen endte 35-25, og vinder Polen onsdag over Kroatien, venter en semifinale mod Danmark, fredag aften i Boxen i Herning.

I de første minutter af opgøret mod Sverige tydede intet på, at Polen ville vinde. Sverige startede stærkt, og allerede efter fem minutter var Polen bagud med 1-5, og holdets fans kunne næsten frygte, at EM var ved at være forbi for deres hold.

Ny målmand på banen

Polens næste mål gav dog håb om, at noget stort var i vente. Sverige mistede bolden, Lijevski løb kontra og i fuldt løb lobbede han bolden over Sveriges målmand.

Sverige bevarede dog føringen og ved stillingen 6-10 skiftede Polen målmand. Veteranen Szmal havde ikke fået fat i meget og stedet kom andenmålmanden Piotr Wyszormirski ind, cirka midt i første halvleg.

Kampen vendte

Kampen vendte for alvor, da Sverige fik en udvisning ved stillingen 9-11.

Første reddede Polens målmand et slatten svensk underhåndsskud, så scorede Bielecki til 10-11, og efter endnu en redning af Wyszormirski udlignede Lucak på en hurtig kontra.

Med syv minutter igen af første halvleg kom Polen bagud med 11-12, men så var det også slut med svenske scoringer inden pausen.

Otte polske mål i træk

Et meget bevægeligt og solidt polsk forsvar og en storspillende Wyszormirski forhindrede Sverige i at lave mål. Til gengæld fik Polen flere hurtige kontraer, som Lucak udnyttede sikkert. På tre mål af ham og et af Lijevski, første Polen ved pausen med 15-12.

De første to minutter af anden halvleg scorede Polen yderligere to gange. Svenskerne så efterhånden nærmest skræmte ud, når de skulle til at skyde.

Helt symptomatisk snuppede Wyszormirski et ualmindeligt viljeløst svensk straffekast.

Det blev 19-12 til Polen, inden Sverige fik lidt håb igen med to mål i træk.

Svenskerne dækkede to

Håbet holdt dog ikke længe, for det polske forsvar med Grabarczyk og Chrapowski lukkede igen af sammen med målamd Wyszormirski.

I den anden ende var angrebet i hopla og efter 42 minutter kom Polen for første gang i kampen foran med ti mål: 24-14.

Sverige forsøgte sig i et polsk undertal med en dobbelt mandsopdækning af Lijevski og en uhyre velspillende Jaszka, men det skabte blot et kæmpe hul i forsvaret, som først Bielecki og derefter Jurkiewicz smuttede i gennem og scorede.

Polsk føring med 13 mål

Efterhånden gjorde polakkerne, hvad der passede dem. Syprszak havde stort set ikke været på banen, da han med tolv minutter igen kom ind, stillede sig på stregen fik en aflevering, som han greb med en hånd og bankede i mål.

Det blev begyndelsen på en ny periode uden svenske mål, og Polen nåede op på holdets største føring i kampen 30-17.

Redningsprocent på 53

I de sidste minutter slappede Polen lidt af. Midterforsvaret blev skiftet ud, og Sverige fik pyntet lidt på resultatet, som blev 35-25.

Wyszormirski nåede en imponerende redningsprocent på 53, og målmanden blev fortjent kårets som kampens spiller for Polen.

Målmand fremhævede forsvaret

På pressemødet efter kampen sagde Piotr Wyszormirski.

– Vi har en rigtig god målmand, Slawomir Szmal, men i dag fik jeg chancen. Heldigvis spillede jeg en rigtig god kamp, emn det gjorde jeg, fordi forsvaret spillede godt.

12 polakker scorede

Alle polske spillere kom på banen i kampen og alle scorede, bortset fra målmændene, samt Grabarczyk og Chrapowski, der kun spillede i forsvaret.

Lijevski blev topscorer med seks mål.

Kroatien venter

De polske spillere får ikke tid til at hvile meget. Allerede onsdag aften kl. 20.45 møder de Kroatien.

De to hold har begge seks point i mellemrunden, så det bliver en direkte duel om en plads i semifinalen mod Danmark.