Valuta:100 PLN koster 174,65 DKK
Lørdag 16 november 2019

Polens nye parlament mødes 12 november

I den forgange uge fik mange af de 560 parlamentarikere et dokument, der bekræfter deres valg til Sejmen eller Senatet. Her er det Jaroslaw Walesa, der får sit dokument overrakt i Warszawa. Privatfoto.
ValgWARSZAWA: Forhandlingerne om en ny regering er i gang. Det afgående flertal har trukket overdragelsen af magten til det nyvalgte parlament længst muligt. Imens lægges der regeringskabale, ligesom regeringspartiet forsøger at ændre det nye flertal i overhuset.
Af: Jens Mørch
26. oktober 2019 - 12:53

Polens nyvalgte parlament indkaldes til første samling den 12. november.

Ifølge Polens forfatning, skal et nyvalgt parlament indkaldes senest 30 dage efter valgdagen, som var 13. oktober. Denne regel udnyttes af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), der dermed opnår længst mulig tid til at blive enige om en ny regering, og for at forsøge at få omtalt stemmerne til senatsvalget, som partiet overraskende tabte.

LÆS OGSÅ:
polennu.dk: PiS vil have stemmerne talt om

Det er partiformanden Jaroslaw Kaczynski der er Polens stærke mand, men han har brug for støtte og opbakning internt. For selv om partiet hedder PiS, så dækker det aktuelt over en sammenslutning af tre partier, der tilsammen kalder sig Forenet Højre. Af praktiske grunde stiller de tre op under et navnet; PiS. De to andre grupperinger ledes af justitsminister Zbigniew Ziobros, og forsknings- og uddannelsesminister Jaroslaw Gowin. Såvel Ziobro som Gowin har ved valget for to uger siden, fået markant flere medlemmer i PiS gruppen. Det sætter Kaczynski pres.

Partiledere og ministre

Zbigniew Ziobros er meget nationalistisk, og har været en del af MELD gruppen i EU-parlamentet, sammen med Dansk Folkeparti. Det er ham der er arkitekten bag de kontroversielle retsreformer i Polen. Den tredje stærke mand i PiS er Jaroslaw Gowin - tidligere justitsminister i den tidligere regering, hvor han var udpeget af Donald Tusk. Sidstnævnte er blandt andet i opposition til Jaroslaw Kaczynski, når det gælder Smolensk-ulykken. Gowin siger, i lighed med alle rapporterne, at det var en tragisk ulykke, og ikke sabotage, der kostede 96 polakker livet den 10. april 2010.

Ny statsminister?

Det er en kendt sag, at Jaroslaw Kaczynski gerne vil være statsminister igen. Det var han fra 2006 – 2007. Men det afviser de to øvrige i PiS-topledelsen. Det udtalte de begge, da den nuværende statsminister Morawiecki sagde før valget, at Kaczynski ville være en bedre statsminister end ham selv. En udtalelse, som mange kommentatorer mener er sket på ordre af Kaczynski selv.

Men alt tyder på, at den nuværende statsminister Morawiecki fortsætter. Han har opbakning fra de tre stærke mænd i PiS. Ifølge kilder, har også den tidligere statsminister Beata Szydło og forsvarsminister Mariusz Błaszczak været nævnt som mulig ledere af en kommende ny polsk regering.

Den 11. november er det Polens nationaldag. Den 12. november åbner parlamentet den første samling, med de kandidater der blev valgt den 13. oktober.

LÆS MERE
EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 17. november 2019
04:00-06:00

Tåge

Tåge
6 °C

I dag, 17. november 2019
03:00-06:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
3 °C

I dag, 17. november 2019
04:00-06:00

Skyfrit

Skyfrit
8 °C

I dag, 17. november 2019
04:00-06:00

Skyfrit

Skyfrit
7 °C

I dag, 17. november 2019
04:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
7 °C