Polens ombudsmand giver pris til filminstruktør

Ombudsmand Adam Bodnar har givet menneskeretspris til journalist og dokumentar-filminstruktør Ewa Ewart i Warszawa. Hun har lavet film om Beslan, Smolensk, 1989 og meget andet. PR-foto.

WARSZAWA: Journalist og filminstruktør Ewa Ewart har fået den polske ombudsmands menneskerettigheds-pris for sine dokumentarfilm om Nordkorea, Beslan, Smolensk og senest om omvæltningerne i Polen i 1989.


Den polske ombudsmand Adam Bodnar overrakte tirsdag aften ombudsmandens menneskerettighedspris til journalist og dokumentar-filminstruktør Ewa Ewart. Prisoverrækkelsen foregik i Kino Atlantic i den polske hovedstad Warszawa.

Giver forståelse for menneskerettigheder

– Du har indflydelse på vores forståelse af, hvad menneskerettigheder er, sagde den polske ombudsmand bland andet i sin tale. Han understregede også, at Ewa Ewart altid arbejder ud fra de højeste journalistiske standarder.

Ofre for klimakatastrofer, Beslan og Smolensk

Ewa Ewart har blandt andet lavet dokumentarfilm om folkedrab i Nordkorea, ofrene for krigen i Tjetjenien og børnene, der blev ofre for terrorangrebet i Beslan. Hun har desuden lavet dokumentarfilm om de polske familier til ofrene for flystyrtet i Smolensk og ofre for klimakatastrofer i Sydamerika.

Vil fortsætte med at lave film

I sin takketale lovede prismodtageren at fortsætte med at lave film, men hun delte også den tvivl, som nogle gange har ramt hende omkring hendes arbejde.

-Jeg har aldrig oplevet tvivl, når jeg var ude at filme, selvom det var farligt, sagde hun. Men efter min film om folkedrab i Nordkorea blev jeg meget skuffet over, at den ikke fik nogen til at forsøge at gøre noget, og jeg begyndte at stille mig selv det spørgsmål, om det gav nogen mening, det jeg gjorde, sagde Ewa Ewart. Hun beskriver selv filmen om de børn, der blev ofre for terrorangrebet i Beslan som sin vigtigste film, der overbeviste hende om, at der var en mening med arbejdet.

Film om 1989

Prisoverrækkelsen blev afsluttet med visningen af Ewa Ewarts seneste film ”We, The People”, der gennem en række interviews og originale filmklip fortæller historien om Lech Walesas tale til den amerikanske kongres i 1989. Filmen fortæller samtidig om omvæltningerne i Polen op til og efter 1989.

Relevansen af filmen understregede hun også i sin tale med ordene:

– Retten til at kende sandheden om sin egen historie er også en menneskerettighed, sagde prisvinderen.