WARSZAWA: Et knebent flertal i det polske parlament, har vedtaget den kontroversielle medielov kaldet TVN-loven. Præsidenten har truet med veto.
Polens parlament har med stemmerne 229 for og 212 imod stemt for en ny kontroversiel medielov, den såkaldte TVN-lov, der er en ny udfordring for det polske demokrati. Loven har til formål at begrænse udenlandsk ejerskab af polske medier. Loven er designet til at kunne stoppe den frie tv-station TVN, der er ejet af amerikanske Discovery. I USA har beslutningen udløst vrede. USA har direkte truet Polen med sanktioner af økonomisk og sikkerhedspolitisk karakter, hvis loven bliver ført ud i livet.
Medielov igen
TVN-loven er tidligere vedtaget i det polske parlament, men den 9. september i år afviste senatet forslaget. Efter de amerikanske trusler, havde de fleste ventet at forslaget var blevet droppet. Men sådan er det ikke. Det er kendt under Kaczynski-regeringen, at de kontroversielle love behandles kort før jul, eller midt i sommerferien.
TVN-loven betyder, at ingen ejere udenfor Europa (EØS) må have mere end 49 procent ejerandel i polske medier. Det var ellers et krav polsk lovgivning, da landet blev medlemmer af EU i 2004.
(Fortsætter under)
Præsident truer med veto
Polens præsident Andrzej Duda har fredag gentaget sin utilfredshed med forslaget. Han har fået at vide i USA, at der vil blive indført livsvarigt indrejseforbud til USA for de polske ledere, herunder også præsidenten, hvis Polen implementerer loven. Beslutningen kommer også på et tidspunkt, hvor den amerikanske præsident Joe Biden forsøger at samle verden om demokratiske idealer. TVN loven vil uden tvivl gøre det kølige forhold mellem Washington og Warszawa endnu køligere.
Lederen af oppositionen, tidligere statsminister Donald Tusk er ikke overrasket.
– For PiS og for formand Kaczynski, er frie medier et problem på samme måde som uafhængige domstole, oppositionen og forfatningen er. -Man kan roligt sige, at Kaczynski er ret konsekvent og målrettet i sine angreb på demokratiets fundament, sagde Tusk fredag.
– Det er ikke polsk demokratis sorteste dag, for sådan har det været for Polens demokrati de seneste seks år (Kaczynski kom til magten i 2015, red.), sagde Tusk.
Jaroslaw Kaczynski blev spurgt af journalister, hvad han vil gøre ved præsident Andrzej Dudas modstand og mulighed for veto mod forslaget.
– Selvfølgelig skal vi tale med præsidenten, men han er en person der kan overtales, lød svaret fra Jaroslaw Kaczynski, Polens stærke partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).
Polen er styrtdykket på det internationale medieindeks for pressefrihed, siden Jaroslaw Kaczynski kom til magten i 2015.