1_-_Elzbieta_Bienkowska_minister_polen_polennu

Polens vicestatsminister og minister for udvikling og infrastruktur Elzbieta Bienkowska – under et besøg hos polennu.dk i Gdansk. Foto: Zuzia Armada, polennu.dk.


WARSZAWA: Unavngivne kilder oplyser til flere polske medier, at den polske EU-kommissær bliver vicestatsministeren og minister for udvikling og infrastruktur, Elzbieta Bienkowska.


Polens vicestatsminister Elzbieta Bienkowska, der også er minister for infrastruktur, er kandidat til at blive medlem af Europa-Kommissionen, oplyser flere kilder til Polsk Radio og til tv-kanalen TVP.

Indre marked?

Elzbieta Bienkowska ventes at få et stort område indenfor økonomi, f.eks. kommissær for det indre marked.

Da statsminister Donald Tusk blev valgt til den næste EU-præsident, var det ventet at Elzbieta Bienkowska skulle tage over efter Donald Tusk. Statsministerens favorit til den post er Ewa Kopacz, der er parlamentsformand i dag, mens mange i partiet ønsker forsvarsminister Tomasz Siemoniak.

Samtale torsdag

Elzbieta Bienkowska skal torsdag mødes med den nye Europa-Kommissions formand, Jean-Claude Juncker.

Ifølge uofficielle kilder, er Bienkowska højt værdsat i Bruxelles for hendes konsekvente linje som minister og for hendes forståelse og indsigt i EU-forhold.

At hun er kvinde, taler også til hendes fordel, da kun fem andre lande – heriblandt Danmark – har indstillet kvinder som kandidater til at blive kommissær.

Ministerium deles

Det ventes at Elzbieta Bienkowska ministerium bliver delt, hvis hun kommer til Bruxelles. Adam Zdzieblo, der i dag er viceminister, bliver minister for udvikling, mens en anden, indtil nu ukendt minister, vil tage over som minister for infrastruktur.

I de seneste fem år har polakken Janusz Lewandowski været kommissær for EU-budget.