Polens præsident: Brug for nye regler for Højesteret

  Præsident_udtaler_sig_om_afgørelse_fra_Højesteret_i_Polen_2

  Præsident Andrzej Duda kommenterede i sin tale ikke Højesterets afgørelse om, at han har overtrådt Grundloven ved ikke at indsætte de dommere, der blev valgt i oktober. Foto: Andrzej Hrechorowicz.


  WARSZAWA: Polens Præsident Andrzej Duda vil indkalde et råd, der skal lave nye regler for Højesteret efter rettens afgørelse af, at han har brudt Grundloven.


  Polens præsident Andrzej Duda holdt torsdag aften en tale til polakkerne på direkte TV, hvor han kommenterede den strid om fem nye Højesteretsdommere, som har præget Polen de seneste uger.

  Har overtrådt Grundloven

  Torsdag eftermiddag afgjorde Polens Højesteret, at præsidenten har overtrådt Grundloven ved ikke at indsætte de Højesteretsdommere, som blev valgt af Polens parlament i oktober måned.

  Vil have nye regler for Højesteret

  Præsidenten undgik i sin tale helt at kommentere sin egen rolle i sagen og afgørelsen om, at han selv har overtrådt Grundloven. I stedet sagde præsident Duda, at han vil indkalde et råd af eksperter, tidligere dommere og politikere, som skal lave nye regler for, hvordan man vælger Højesteretsdommere, og hvordan Højesteret fungerer, så en lignende krise undgås i fremtiden.

  Tidligere regering skabte problemet

  Præsident Duda fastholdt i sin tale, at striden om Højesteret blev skabt af den tidligere regering, der i sommer vedtog en lov, der fremskyndede valget af to Højesteretsdommere, så parlamentet i oktober kunne vælge fem nye dommere i stedet for tre.

  – Man kan ikke acceptere en lovændring, der gennemføres lige før et valg, og som har til formål ensidigt at politisere retten, sagde Andrzej Duda.

  Højesteret afgjorde torsdag, at det var i strid med Grundloven at fremskynde valget af de to dommere, og at kun tre af de fem dommere blev valgt retmæssigt i oktober måned.

  Har indsat nye dommere

  Striden om Højesteret er spidset til i Polen, efter at Præsident Duda og Polens parlament efter valget den 25. oktober besluttede ikke at vente på Højesterets afgørelse men at tage sagen i egen hånd.

  Parlamentet har derfor vedtaget en ny lov og annulleret valget af de fem dommere fra oktober. Onsdag valgte parlamentet derefter fem nye dommere, som præsidenten indsatte natten til torsdag.

  Ansvar for Grundloven

  Højesteret i Polen tager stilling til om love er i overensstemmelse med Grundloven, men fører ikke almindelige sager, der er anket fra landsretten. Den svarer derfor ikke helt til Højesteret, som vi kender det i Danmark, men er nærmere en forfatningsdomstol.