Polens præsident har underskrevet EU-traktat

  Den polske præsident Lech Kaczynski underskrev i går Lissabon-traktaten ved en ceremoni i Warszawa. Nu venter EU kun på den tjekkiske præsidents underskrift. Foto: Præsidentens pressekontor.


  WARSZAWA: Det er halvandet år siden, at det polske parlament godkendte Lissabon-traktaten. Først i går satte præsident Lech Kaczynski sin underskrift.


  Polens præsident Lech Kaczynski underskrev i går Lissabon-traktaten, som præsidenten og hans oppositionsparti, PiS, er modstander af.

  Flere traktater

  Præsident Kaczynski sagde ved ceremonien i går, at processen med EU’s udvidelser ikke slutter med Lissabon-traktaten.

  – Jeg er helt overbevist om, at dette ikke er den endelig aftale om EU. Det kan det ikke være. Kroatien vil sandsynligvis blive medlem af EU hurtigt, men det bør heller ikke være det sidste land, der optages i EU, sagde præsidenten i går.

  EU-ledere på plads

  Den polske præsident brugte tiltrædelsen af Lissabon-traktaten til at skabe fornyet opmærksomhed omkring sin person.

  I lørdagens ceremoni deltog således formanden for Europa-Parlamentet, Jerzy Buzek, Polens premierminister Donald Tusk, lederen af Europakommissionen, Jose Manuel Barroso, det svenske formandskab ved statsminister Frederik Reinfeldt og mange andre prominente gæster.

  Kort varsel

  Ceremonien har ellers kun været under forberedelse i en uges tid, og som en direkte konsekvens af irernes ja til traktaten.

  Kilder i Bruxelles oplyser overfor polennu.dk, at EU-cheferne har aflyst andre aftaler for at kunne deltage i underskrift-ceremonien.

  Flere af dem frygtede, at den polske præsident kunne finde på at skifte mening igen, hvis de inviterede gæster fra EU ikke mødte frem.

  Ny ballade

  I mellemtiden har 60 parlaments-medlemmer fra præsidents parti, Lov og Retfærdighed (PiS), bedt den polske forfatningsdomstol om at undersøge, om forpligtelserne i Lissabon-traktaten er i overensstemmelse med Polens forfatning.

  – Vi mener det er vigtigt at kontrollere Lissabon-traktaten i forhold til den polske forfatning, skriver de 60 parlamentsmedlemmer, ifølge den ultra-konservative avis Nasz Dziennik.

  Lettelse

  Underskriften fra den polske præsident er en stor lettelse for den polske regering, der længe har presset på for, at præsidenten skulle underskrive traktaten.

  Nu venter Europa kun på den tjekkiske præsidents underskrift, for at Lissabon-traktaten kan danne grundlag for at ændre EU’s sammensætning.