Valuta:100 PLN koster 176,38 DKK
Lørdag 18 januar 2020

Polens præsident melder afbud: Må ikke holde tale

Polens præsident Andrzej Duda kommer ikke til Jerusalem for at mindes 75 året for befrielsen af Auschwitz. Han må ikke holde tale, og så vil han ikke deltage, sagde Duda tirsdag. Arkivfoto.
HistorieWARSZAWA: Polens præsidenten har meddelt, at han ikke vil deltage i fejringen af 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz-Birkenau, som han er inviteret til sammen med sejrherrernes præsidenter og vicepræsidenter i Jerusalem den 23.
Af: Jens Mørch
7. januar 2020 - 17:52

- Jeg kan ikke tale der, det vil være for ydmygende, siger Polens præsident Andrzej Duda om hans afbud til markeringen af 75 året for befrielsen af den tyske Auschwitz-Birkenau-udryddelseslejr i nærheden af Krakow.

Parti, regering og præsident enige

- Jeg sagde det på mødet med regeringen, og min beslutning blev respekteret og anerkendt. Jeg vil ikke deltage i den begivenhed, der finder sted i Jerusalem den 23. januar, sagde Duda tirsdag.

Årsagen er, sagde Andrzej Duda, at der mangler en polske præsident som taler ved ceremonien, det er jo det rene historiske hykleri.

- Jeg kan ikke forstå, at præsidenterne fra Rusland, Tyskland, Frankrig og repræsentanter for Storbritannien og USA skal tale, når præsidenten for Polen end ikke får muligheden for at kunne kommentere, især nu, hvor især den russiske præsident Vladimir Putin, fremsætter beskyldninger mod Polen, der er helt i strid med de historiske kendsgerninger, og som kun tjener det formål at forsøge at ydmyge os som samfund, og for at ændre på historieskrivningen, sagde præsidenten.

Præsidenter på talelisten

De fire ledere, der repræsenterer sejrherrerne fra Anden Verdenskrig (og befrierne af udryddelseslejren, ventes at tale i Jerusalem: Det er den russiske præsident Vladimir Putin, den franske præsident Emmanuel Macron, prins Charles fra Storbritannien og formentlig den amerikanske vicepræsident Mike Pence.

Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier vil tale på Tysklands vegne, siger en talsmand for Yad Vashem-instituttet, hvor 75 året for befrielsen markeres.

Israel, Yad Vashem og de israelske myndigheder har vidst i mindst fire måneder, hvad der var betingelserne for, den polske præsidents deltagelse, siger den polske ambassadør i Israel Marek Magierowski.

Rusland og Tyskland startede Anden Verdenskrig

Det var Tyskland og Rusland der - ved en fælles hemmelig pagt indgået i august 1939 - aftalte at dele Polen mellem sig. Det udløste Anden Verdenskrig. Da tyske Adolf Hitler i sommeren 1941 gik til angreb på sin ven, russeren Josef Stalin, skiftede Rusland side, og fik økonomisk og militær hjælp fra USA.

Begrebet Anden Verdenskrig findes ikke i Rusland. Her taler man om den store Fædrelandskrig (1941-1945).

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 18. januar 2020
18:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 18. januar 2020
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
3 °C

I dag, 18. januar 2020
18:00-00:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 18. januar 2020
18:00-00:00

Regn

Regn
3 °C

I dag, 18. januar 2020
18:00-00:00

Skyet

Skyet
3 °C