Polens præsident på officielt besøg i Ukraine

  Polens_præsident_i_Ukraine_polennu

  Polens præsident Bronislaw Komorowski og Ukraines præsident Viktor Janukovitj på pressemøde torsdag i Ukraine. Foto: Præsidentens informationsafdeling.


  KIEV: Polens præsident Bronislaw Komorowski er på besøg hos sin ukrainske kollega Viktor Janukovitj, men mødes ikke med den fængslede oppositionsleder.


  Polens præsident er på besøg hos sin ukrainske kollega torsdag og fredag. Et af de store emner mellem de to præsidenter, er den fængslede oppositionsleder, Yulia Tymoshenko, der har fået syv års fængsel. En dom der er kritiseret af det internationale samfund, og som har nedkølet forholdet mellem EU og Ukraine.

  Fængslet oppostionsleder

  Den polske præsident lovede i juli den ukrainske opposition at mødes med den fængslede oppositionsleder, Yulia Tymoshenko. Men det er ikke en del af programmet. På et pressemøde sagde han:

  – Lige nu bliver Tymoshenko behandlet på hospitalet, og vi håber, at behandlingen snart vil være overstået, og at der vil komme en ny retssag, så hun kan reagere på eventuelle problemer, sagde Komorowski i Kiev.

  Besøg muligt

  Men det polske dagblad Gazeta Wyborcza skriver, at det er muligt at besøge den fængslede oppositionsleder. Avisen skriver, at den tidligere polske statsminister Tadeusz Mazowiecki har fået tilladelse fra de ukrainske myndigheder, til at mødes med Tymoshenko.

  Afgøres af domstole

  Ukraines præsident Viktor Janukovitj sagde torsdag:

  – Skæbnen for fængslede tidligere premierminister Yulia Tymoshenko, kan kun afgøres efter loven, og af uafhængige domstole, sagde Ukraines præsident.

  Tvivlsom retssag

  Det er netop retssagen og forholdene omkring dommen, som EU og andre internationale organisationer er kritiske overfor, og som de mener kun er politisk motiveret.

  Nye anklager

  Den tidligere premierminister i Ukraine er idømt syv års fængsel for korruption i forbindelse med gasindkøb i Rusland, mens hun var premierminister, ligesom en ny sag om et mord på en ukrainsk forretningsmand i 1996 også er på vej mod Yulia Tymoshenko.

  Ukraine vil EU

  Ukraines præsident Janukovitj sagde torsdag, at han ville fortsætte med at reformere den ukrainske lovgivning, for at bringe Ukraine tættere på EU’s standarder.

  – Ukraine vil fortsat arbejde for europæiske integration, og der er ingen vej tilbage, sagde den ukrainske præsident.

  Det polske præsidentbesøg i Ukraine afsluttes i dag.