Polens præsident siger ja tak til EU-milliarder

Polens præsident og EU
Polens præsident Andrzej Duda har ratificeret EU genopretningspakke, der betyder nye milliarder til Polen. Foto: Jakub Szymczuk, KPRP.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har mandag ratificeret EU-genopretningsaftalen der giver Polen et lån på cirka 150 milliarder og et tilskud på 100 milliarder zloty.

LÆS  Europas folkevalgte i debat om polsk abortlov

Polens præsident Andrzej Duda har mandag ratificeret EU-ledernes aftale om en hjælpepakke, der skal bringe lande på ret kurs efter corona-pandemien. For Polen betyder aftale 34 milliarder euro i lån (cirka 100 milliarder zloty) og et tilskud på 23 milliarder euro (cirka 100 milliarder zloty).

LINK: Polens præsident hjemmeside

Penge med betingelser

Der har været storpolitisk uro omkring hjælpepakken, da Polen samtidig forpligter sig til, at pengene kan fjernes igen med simpelt flertal. Det kan ske, hvis Polen ikke lever op til EU aftalerne, f.eks. om retsstaten.

Regeringen kunne ikke selv få flertal for aftalen, da den kontroversielle justitsminister og hans fløj, ikke ville stemme for aftalen. Derfor har Kaczynski regering måtte alliere sig med partiet Venstre (Lewica), som er et traditionelt venstrefløjsparti.

Det er en forudsætning for EU hjælpepakken, at alle lande ratificerer aftalen. Der har Polen gjort i dag, trods dramaer og regering der ikke kan enes.

Vil du vide mere om Polens præsident, eller andre nyheder fra Polen på dansk? Vi er et frit medie, så kan du hjælpe os lidt på vej. Vi har nemlig ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.
LÆS  Europas folkevalgte i debat om polsk abortlov

LÆS  Statsminister: Vi klarer os uden russisk gas