Valuta:100 PLN koster 174,65 DKK
Lørdag 16 november 2019

Polens præsident truet af statsministerkandidat

Polens nuværende præsident Andrzej Duda, kan med rette føle sig truet af en ny modkandidat. Et frit polsk medie har gennemført en undersøgelse, der viser at oppositionens kandidat til statsministerposten ved søndagens valg, Małgorzata Kidawa-Błońska, kan true Duda ved forårets præsidentvalg. Foto: Lars Møller, polennu.dk.
ValgWARSZAWA: Efter parlamentsvalget søndag, ser polakkerne nu frem til den næste vigtige afstemning. Det er præsidentvalget, som formentlig gennemføres i maj næste år. Den første måling er allerede gennemført.
Af: Peter Malberg
16. oktober 2019 - 13:03

Polakkerne ser frem til præsidentvalget, der formentlig bliver gennemført i maj næste år. Selv om det foreløbig kun er nogenlunde sikkert at den nuværende præsident Andrzej Duda genopstiller, så er det fortsat uvist hvem der stiller op mod ham.

Det uafhængige polske medie, onet.pl, har udpeget nogle af de mest sandsynlige kandidater, og har fortaget en måling på den baggrund. I målingen er Donald Tusk ikke inkluderet, selv om mange venter at han stiller op.

Et polsk præsidentvalg

Til præsidentvalget er en kandidat med 50 procent af stemmerne valgt. Sker det ikke, gennemføres der en anden valgrunde to uger senere. Har opstiller de to kandidater, der fik flest stemmer i første valgrunde.

Målingen gav følgende resultat:

Første valgrunde:
Andrzej Duda (42,13 procent) – nuværende præsident
Małgorzata Kidawa-Błońska (23,49 procent) – Den borgerlige koalitions statsministerkandidat
Robert Biedroń (12,14 procent) – leder af partiet Forår og kendt LGBT-aktivist
Władysław Kosiniak-Kamysz (8,61 procent) - tidligere minister og leder af Polens Bondeparti (PSL)
Janusz Korwin-Mikke (4,77 procent) – leder af Konfederation og ekstrem højre nationalistisk
Ved ikke (8,62 procent)

Anden valgrunde:
Andrzej Duda (47,10 procent) – nuværende præsident
Małgorzata Kidawa-Błońska (46,77 procent)
Ved ikke (6,13 procent)

Den siddende præsident ville kunne fortsætte med en meget lille margin. Overraskende er det at Małgorzata Kidawa-Błońska, der kort før valget blev oppositionens statsministerkandidat ved søndagens valg, kan true den siddende præsident. Da den tidligere præsident Bronislaw Komorowski var genstand for en meningsmåling i månederne før valget, høstede han opbakning fra hele 80 procent af polakkerne. En polsk præsident nyder traditionelt meget stor opbakning blandt polakkerne.

Undersøgelse har fået oppositionen til at genvinde gejsten, efter regeringspartiets valgsejr i søndags. Flere af dem, vil nu øge presset på Donald Tusk for at få ham til at stille op mod Andrzej Duda, da man i mange oppositionskredse er overbevist om at netop Tusk kan fratage regeringspartiet præsidentposten, og genoprette Polens internationale troværdighed.

Polens nummer 1?

Ifølge forfatningen skal en præsident – der er nummer 1 i hierarkiet – træffe selvstændige beslutninger til fordel for Polens interesser og være partiløs. Men i det nuværende Polen følger præsidenten regeringspartiets. Seneste tydelige eksempel var, da Andrzej Duda afviste den 13. oktober som valgdato (det er præsidentens afgørelse), men i stedet sagde at valget skulle være den 20. oktober, for ikke at spolere Polens EM-kvalifikationskamp mod Nordmakedonien.

Det endte som bekendt med, at valgdatoen alligevel blev den 13. oktober på ordre fra præsidenten – for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski, der ville have den kortest mulige valgkamp.

LÆS MERE
EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 16. november 2019
22:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
9 °C

I dag, 16. november 2019
22:00-00:00

Skyfrit

Skyfrit
8 °C

I dag, 16. november 2019
22:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
9 °C

I dag, 16. november 2019
22:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
10 °C

I dag, 16. november 2019
22:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
6 °C