Polens præsident underskriver lov om straf for ytringer

    Præsident Andrzej Duda har fulgt ordren fra Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, og har underskrevet en lov der bryder på de demokratiske værdier, og som har fået USA og Israel til at truer med ændringer i samarbejdet. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


    WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda underskriver kontroversiel lov om Anden Verdenskrig trods internationale protester. Loven giver fængselsstraf for blandt andet at kalde Auschwitz for polsk.


    Det blev igen Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski der fik sin vilje, da præsident Andrzej Duda tirsdag underskrev en af de mest kontroversielle love i nyere tid. Loven giver op til 3 års fængselsstraf for at kalde Auschwitz for polsk, eller ved at påstå at polakkerne slog jøder ihjel under Anden Verdenskrig.

    Kritik fra Israel og USA

    FN, USA, EU og Israel har taget kraftig afstand fra loven, der er endnu et fundamentalt brud på frihedsrettighederne i demokratiske lande. Israel og USA siger, at hvis loven vedtages, vil det få konsekvenser for det bilaterale samarbejde.

    Forfatningsstridig?

    Andrzej Duda har dog i et forsøg på at redde sig selv fra eftertidens retsopgør, sendt lovforslaget videre til forfatningsdomstolen, der skal vurdere om forslaget strider mod forfatningen. Her bliver der næppe indsigelser, da regeringen og dermed Kaczynski også har overtaget kontrollen over domstolene.

    Polen er nu i åben konflikt med en lang række af landets tidligere venner, og sammen med de 13 sager i EU har polakkerne taget endnu et skridt henimod international og historisk isolation.