Polens præsident vil give præsidenten mere magt

  Præsident_Duda_i_Polen_ønsker_ny_grundlov

  Polens præsident Andzrej Duda blev indsat den 6. august og talte allerede under valgkampen om behovet for en ny grundlov og en stærkere rolle til præsidenten. Foto: Polens præsidentpalads.


  WARSZAWA: Polens ny-udnævnte præsident Andrzej Duda mener, at grundloven skal ændres, så præsidenten får mere magt.


  I et interview med Polens Radio siger præsident Andrzej Duda, at den polske grundlov trænger til at blive ændret, og så præsidenten kan få mere magt.

  Mere magt til præsidenten

  – Præsidenten vælges af befolkningen, og derfor bør han have et stort ansvar, sagde Duda, der blev opstillet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

  – En anden mulighed er at lade en forsamling udpege præsidenten, som man gør i lande, hvor præsidentens rolle kun er repræsentativ, sagde Duda, der mener, at præsident-embedet i Polen bør tages op i den folkelige debat.

  Grundlov fra 1997

  – Den nuværende grundlov er fra 1997 og blev vedtaget før Polen trådte ind i NATO og EU, og den tager ikke højde disse medlemskaber, ifølge præsident Duda.

  Andrzej Duda sagde allerede under valgkampen i foråret, at han ønskede at få ændret den polske grundlov.

  Parlaments-formand imod ændring

  Formanden for det polske parlament Wislawa Kidawa-Blonska, der kommer fra regeringspartiet Borgernes Platform (PO), mener ikke, at den polske grundlov trænger til at blive ændret, eller at præsidentens rolle bør omdefineres.

  – Jeg synes måske, at det er lidt for tidligt efter bare et par dage i embedet at sige, at præsidenten bør have mere magt, sagde parlamentsformanden.

  Chef for væbnede styrker

  Ifølge Kidawa-Blonska har præsidenten en stærk rolle. Han har autoritet over de væbnede styrker, han repræsenterer Polen i udlandet, og han har mulighed for selv at fremsætte lov-forslag.