Polens præsident vil have atomvåben fra NATO

atomvåben-duda_nato_stoltenberg_2016
Polen er tilfreds med at NATO har mange soldater udstationeret i Polen. Men på grund af krigen i Ukraine, vil Polen nu også gerne have atomvåben. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident vil med i NATO’s atomvåben program, så der kan placeres atomvåben i Polen som modsvar på truslen fra Moskva.

LÆS  Ukrainske soldater skal trænes af EU i Polen

Polen til have atomvåben, oplyses det fra præsidentpaladset. NATO og USA meddelte ellers for en måned siden, at der ikke er planer om at placere den type våben i lande der kom med i NATO efter 1997 efter aftale med Rusland. Polen blev optaget i NATO i 1999.

Men truslen fra Moskva og de seneste trusler i forbindelse med krigen i Ukraine, har fået den polske præsident til officielt at kræve, at Polen får de nukleare våben. Det oplyser præsidentens internationale medarbejder, Jakub Kumoch. Han mener ikke at aftalen længere er gyldig, efter at Rusland invaderede Ukraine i februar.

– Vi er meget interesserede i at der er ​​NATO-styrker i Polen, og vi vil gerne deltage i atomdelingsprogrammet, sagde Kumoch til den frie tv-station Polsat News fredag.

Lande med atomvåben i Europa

En række NATO-lande har allerede nukleare våben. Siden 2009 har der i Europa været atomvåben i Belgien, Tyskland, Italien, Holland og Tyrkiet.

Ifølge det internationale medie Politico, så har USA fremskyndet planerne om at opgradere atomvåben i Europa på grundt af Ruslands trusler om at bruge den type våben i Ukraine.

Polen vil have flere NATO-soldater ved russisk enklave

 

LÆS  Medie: Polen opbygger Europas bedste hær

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.

LÆS  Polen og Litauen overvejer at lukke grænserne

INK: Polen vil have atomvåben