Polens præsident vil presse Obama for visum-aftale

  Polen_og_USA_præsident_polennu

  Der var smil på læben sidst den polske og den amerikanske præsident var sammen. Nu vil den polske præsident spørge til et af løfterne fra dengang. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens præsident rejste mandag til New York bl.a. for at minde Barack Obama om sit løfte om at ophæve visumtvangen til USA for polakker.


  Når den polske præsident Bronislaw Komorowski kommer til USA i dag, har han et travlt program.

  Holde løfte

  Præsidenten skal blandt andet deltage i FN’s generalforsamling, men han vil også minde Barack Obama om sit løfte til alle polakker, om at ophæve visumtvangen for polakker til USA. Det sagde han til polsk radio inden afrejsen mandag.

  Barack Obama har overfor sin polske kollega lovet at ophæve visumtvangen ved et tidligere møde, men endnu er der intet sket.

  – Vi ser frem til at den amerikanske præsident opfylder sit løfte om visum, sagde Polens præsident.

  God timing

  – Problemet i dag er, at hverken republikanerne eller demokraterne har flertal i Kongressen. Måske er tiden op til valget (6. november, red.) et godt tidspunkt for at melde klart ud, hvis de to partier håber på at vinde polsk-amerikanske stemmer, sagde Komorowski. Det bor mange polakker overalt i USA, den største koncentration er i Chicago-området.

  90 dage uden visum

  Polen er et af de få EU-lande, der ikke har en visumaftale med USA, der betyder at borgere frit kan rejse ind i staterne i op til 90 dage uden visum.

  Det er kun Polen, Bulgarien, Rumænien og Cypern i EU, der ikke har den visumaftale med USA.

  Ankommet til New York

  Præsident Komorowski og hans frue Anna er i New York, hvor de sammen med 120 andre statsoverhoveder skal deltage i FN’s generalforsamling onsdag. Atomtruslen fra Iran og situationen i Syrien, er blandt de vigtigste emner ved generalforsamlingen.

  West Point

  Tirsdag skal præsident Komorowski besøge militærakademiet West Point, hvor han skal mødes med rektoren og lægge blomster ved mindestenen for Tadeusz Kosciuszko, der kæmpede i den amerikanske uafhængighedskrig som en oberst.

  Pris til ærkebiskop

  Præsident Komorowski vil også uddele en pris på det polske konsulat i New York til ærkebiskoppen i byen Timothy M. Doland.

  Hjem torsdag

  Onsdag morgen deltager Bronislaw Komorowski i FN’s generalforsamling, og mødes senere på dagen med repræsentanter for det polsk-amerikanske samfund. Torsdag skal præsidenten til møde i Kongressen, og mødes med repræsentanter for det amerikansk-polske handelskammer.

  Torsdag aften forlader præsidentparret atter USA, og vender tilbage til Warszawa.