Polens regering er tæt på at miste sit flertal

  Jaroslaw_Gowin_truer_statsminister_Donald_Tusk_polen_polennu

  Tidligere justitsminister Jaroslaw Gowin har forladt regeringspartiet Borgernes Platform (PO), efter at have tabt en urafstemning til Donald Tusk. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den tidligere justitsminister Jaroslaw Gowin, der stillede op mod sin partiformand i en urafstemning, har nu forladt partiet.


  Regeringsleder Donald Tusk har nu kun to stemmers flertal i det polske parlament Sejmen. Det sker efter at den tidligere justitsminister Jaroslaw Gowin mandag meldte sig ud af regeringspartiet, Borgernes Platform (PO).

  Pressemøde mandag

  – Jeg er nået til et punkt, hvor min loyalitet over for partiet er i konflikt med min loyalitet over for polakkerne, sagde Jaroslaw Gowin på et pressemøde i den polske hovedstad mandag. Gowin sagde, at han bliver i parlamentet som løsgænger sammen med John Godson – et andet PO-medlem der forlod partiet i denne måned. Begge undlod de at stemme for finansloven og i mod partilinjen.

  Hold parti linjen

  Partiformanden Donald Tusk, der vandt klart over Gowin i en urafstemning i august, sagde efter sin sejr, at han ikke ville tolerere at medlemmer stemmer imod partilinjen i parlamentet.

  Polens regering kan nu kun mønstre 232 MP’er ud af Sejmens i alt 460 medlemmer.

  Fyret som minister

  I maj blev Jaroslaw Gowin, der er valgt i Krakow, fyret som justitsminister af Donald Tusk, på grund af uenigheder om blandt andet en ny pensionsreform. På den baggrund udfordrere Gowin den siddende Tusk på formandsposten, men Gowin opnåede kun 20 procents opbakning fra PO-medlemmerne.

  Der er valg i Polen igen i 2015.