Polens regering får sit eget økonomiske råd

  Polens tidligere premierminister Jan Krzysztof Bielecki er udpeget af den polske regering som formand for et nyt økonomisk råd med forskere, økonomer og forretningsfolk som vismænd. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens regering udpeger vismænd til et nyt økonomisk råd. Tidligere premierminister Jan Krzysztof Bielecki bliver rådets første formand.


  Polens premierminister Donald Tusk udnævnte i går medlemmer til et nyt økonomisk råd, der skal give den polske regering kompetent og uafhængig rådgivning om landets udvikling.

  Bielecki formand

  Polens tidligere premierminister Jan Krzysztof Bielecki er udpeget som formand. Bielecki er et af de ledende medlemmer i regeringspartiet Borgernes Platform (PO) og har repræsenteret Polen i den europæiske centralbank for genopbygning og udvikling i perioden fra 1993 til 2003.

  Første medlemmer

  De øvrige medlemmer af det nye økonomiske råd, er sammensat bredt af økonomer, forskere og forretningsfolk. Blandt medlemmerne er chefen for Polens nationale forsikringsselskab PZU, chefen for Bank Zachodni WBK SA, en tidligere chef for den nationale sygeforsikring ZUS, en cheføkonom i Bank Polska, en sociolog, et medlem af den polske PEN-klub og flere andre fremtrædende eksperter.

  Uafhængig

  Donald Tusk understregede ved præsentationen af det nye råd, at det skulle arbejde uafhængigt af regeringen, og at medlemmerne havde lovet at arbejde uafhængigt af andre interesser.

  – Vi har brug for uafhængig rådgivning fra eksperter uden formelle forpligtelser, sagde Donald Tusk, og oplyste endvidere, at rådet skulle vurdere og beregne konsekvenser af regeringens ideer og forslag.

  Det første møde ventes at blive indkaldt i løbet af få dage.