Polens regering giver grønt lys for atomkraft

  Anti_atomkraft_a-kraft_demonstration_i_Polen_polennu

  Det er ikke alle der er lige begejstret for atomkraft i Polen. Ved en lokal folkeafstemning afviste 94 procent af borgere i en nordpolsk by planerne om et atomkraftværk i byen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens regering har godkendt planerne om drift af to atomkraftværker frem til år 2035.


  Polens regering har godkendt planerne om drift af atomkraftværker frem til år 2035. Regeringen vil præsentere planerne tirsdag, der omfatter byggestart i 2014, og det ventes at det første anlæg kan tages i brug i 2024.

  50 milliarder zloty

  Det bliver det statsejede energiselskab PGE der skal styre byggerierne, der har et anlægsbudget på 50 milliarder zloty. Tre andre statsejede virksomheder står bag finansieringen – det er mineselskabet KGHM, energiselskaberne Tauron og Enea Group (Polen 52 procent).

  Placering efter valg

  Placeringen af de to atomkraftværker er kontroversiel, og det er formentlig også derfor at regeringen har besluttet sig for, at beslutningen om placeringerne først skal tages efter parlamentsvalget i efteråret 2015.

  Tre steder i det nordlige Polen er i spil, det ene er blot 100 kilometer fra Bornholm.

  Afvist lokalt

  Tidligere har byen Mielno også været på tale, men her stemte 94 procent af de lokale imod – et resultatet som regeringen den gang tog til efterretning.

  Charmeoffensiv

  PGE har derfor satset massivt på at overbevise lokalbefolkningerne om, at et atomkraftværk vil få mange gode konsekvenser for lokalområdernes udvikling.

  Det er også PGE der er sponsor for det nye EM-fodbold stadion i Gdansk.