arbejdsloeshed_fald_polen_polennu
WARSZAWA: Polen vil hæve mindstelønnen med yderligere 30 zloty om måneden efter at en ny opgørelse afslører store stigninger i leveomkostningerne.

Polens regering har tidligere i år besluttet at hæve mindstelønnen fra 2.100 zloty til 2.220 zloty om måneden fra 2019. Nu forhøjer regeringen beløbet med yderligere 30 zloty, så mindstelønnen i Polen fra næste år bliver på 2.250 zloty brutto, siger Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

– Vi vil ikke være et land der er kendt som et land med lave lønninger, mens som et sted hvor lønningerne hele tiden stiger, sagde regeringschefen efter den nye beslutning.

Større ulighed

Reaktionen kommer formentlig efter en opgørelse over levevilkårene som udkom tidligere på måneden.

Den viste, at mens mindstelønnen er steget med 20 procent de seneste tre år under Lov og Retfærdighedspartiets regering, så er leveomkostningerne i samme periode steget med over 60 procent. Dermed er regeringspartiet under et troværdighedspres, da uligheden i Polen er øget under regeringen der ønsker at fremstå med en social ansvarlig profil.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Voldsom stigning i leveomkostningerne

Gennemsnitslønnen i Polen – for ansatte i virksomheder med mere end ni medarbejdere – var i første kvartal i år på 4.622 zloty om måneden. Polens regering har en målsætning om at lønningerne skal ramme gennemsnittet i Europa i 2030.