Polens regering redder det nationale flyselskab LOT

  Polen_LOT_fly_til_evakuering_Martin_Bager_6
  Fly fra de britiske øer må ikke lande i Polen fra midnat mellem mandag og tirsdag. Frygten for en ny corona-art, har fået de polske myndigheder til at tage denne drastiske beslutning. Arkivfoto.

  Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens regering giver nye kreditter til det nationale flyselskab LOT, men kræver store omstruktureringer til gengæld.


  Polens nationale luftfartsselskab LOT har bedt regeringen om yderligere 400 millioner zloty som første del af en omfattende hjælpepakke til det skrantende flyselskab. Det bekræfter Polens Finansministerium.

  En milliard zloty

  – Ministeriet har forberedt at hjælpe den offentlige virksomhed i en måned frem, bekræfter Katarzyna Kozłowska, der er talskvinde for Finansministeriet og tilføjer, at den finansielle pakke, der samlet set er på op til en milliard zloty, er betinget af afskedigelser og en økonomisk hestekur. Den polske stat er hovedaktionær i LOT.

  Krav om nedskæringer

  – I samråd med ministeriet, skal luftfartsselskabet udarbejde en omstruktureringsplan, siger talskvinden.

  Overraskende krise

  Den økonomiske krise i det polske LOT kommer bag på mange iagttagere, da direktør for LOT, Marcin Pirog, i september hævdede, at ”den finansielle situation var god i sammenligning med andre europæiske flyselskaber”.

  Intet nyt om salg

  LOT er på den polske regerings salgsliste. Der har været forhandlinger med Air China, men intet er blevet bekræftet.

  Forhandlingerne med et tyrkisk flyselskab om overtagelse af LOT strandede, da de potentielle købere ikke mente, at der var styr på LOT’s økonomi.

  Medarbejdere vil høres

  – Omstruktureringsplaner skal først diskuteres med medarbejderne, siger Leszek Chorzewski, der er talsmand for LOT Polish Airlines til dagbladet Gazeta Wyborcza.

  LOT havde et underskud på 145 millioner zloty i 2011, men har budgetteret med overskud ved udgangen af 2012.