Polens underskrift på ACTA-aftalen udløste voldsomme protester i flere byer i Polen, og flere ministeriers hjemmesider blev hacket, før og efter Polen underskrev aftale i Tokyo. Foto: YouTube.
WARSZAWA: Donald Tusk undskylder for processen med den kontroversielle internationale ACTA-aftale, der begrænser den frie adgang på internettet.
Polens statsminister, Donald Tusk, har under et møde med NGO’ i statsministeriet erkendt, at hørings-processen i forbindelse med det polske tilsagn til ACTA-aftalen, har været utilstrækkeligt.
Det syv timer lange møde blev transmitteret direkte på polsk tv, og på internettet.
ACTA i Polen og Danmark
Polen underskrev sammen med en lang række øvrige lande, deriblandt Danmark, ACTA-aftalen i Tokio forrige torsdag. Weekenden før havde hackere lagt flere ministeriers hjemmesider ned i protest, og truet med flere angreb, hvis Polen skrev under.
Underskriften har givet anledning til demonstrationer flere steder i Polen, og et flertal af polakkerne er imod den polske ja til aftalen.
Tilbageholder oplysninger
Helsinki-kommissionen i Polen har krævet, at aftalens indhold bliver kendt af offentligheden, og at det er problematisk, at den polske regering har tilbageholdt oplysninger om aftalen.
Ikke alt skal offentliggøres
Men Tusk svarede sine kritikere igen ved at sige, at visse dokumenter ikke er offentliggjort, men at det ikke er noget den polske regering havde fundet på, men et resultat af internationale forhandlinger, hvor der også er juridiske og kommercielle hensyn. Donald Tusk mener heller ikke, at det er i alle tilfælde at dokumenter offentliggøres.
Ny aftale
-Vi må stræbe efter en ny aftale, der respekterer borgernes frihed og sikkerheden på internettet, som er retfærdig, og som alle kan tilslutte sig, sagde Donald Tusk på mødet med NGO’erne.
Ud over statsministeren, deltog fra regeringen også ministeren for Administration og digitalisering Michal Boni, og kulturminister Bogdan Zdrojewski, der har ansvaret for den manglede høringsproces.
Kræver ratificering
For at Polen er bundet af ACTA-aftalen, kræver det at det polske parlament ratificerer aftalen. Den polske kulturminister har sat processen på stand-by, og nu vil Donald Tusk tage aftale op til genforhandling, sammen med kollegerne i EU.
Opposition i mod
Den polske opposition Lov og Retfærdighedspartiet og den nyvalgte Palikot-bevægelse, der fik ti procent ved valget, er begge modstandere af aftalen. Også flere medlemmer i regeringspartierne har udtrykt deres bekymring.
Polen præsident, Bronislaw Komorowski, har bedt ombudsmanden i Polen, om at undersøge om ACTA-aftalen kræver ændringer i den polske lov.