Polens regering vil ændre forfatningen

  Polens afdøde præsident Lech Kaczynski og statsminister Donald Tusk. Nu vil regeringen ændre forfatningen, så præsidentens magt indskrænkes. Den nye præsident ventes at tiltræde forslaget, hvis det bliver vedtaget i Sejmen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens regering vil ændre forfatningen, bl.a. for at reducere antallet af parlamentsmedlemmer og indskrænke præsidentens vetoret.


  Polens regering vil nu ændre landets forfatning fra 1997, så de demokratiske processer bliver mere smidige. Det er især problemerne med tidligere præsident Lech Kaczynski, der i mange tilfælde undlod eller udskød godkendelserne af love, som har givet anledning til de ’hurtige’ ændringer i forfatningen.

  Præsidenten undlod nemlig ofte at efterkomme og underskrive beslutninger, som det polske parlament Sejmen havde vedtaget. Polens sene ratificering af Lissabon-traktaten er det mest kendte eksempel.

  Fra 460 til 300

  Den ledende koalitionspartner Borgernes Platform (PO), som statsminister Donald Tusk er leder af, vil ved samme lejlighed reducere antallet af parlamentsmedlemmer med 160 – fra 460 til 300.

  Flere underskrifter

  Regeringen vil også gøre det svære at stille op som præsidentkandidat. Ved seneste valg skulle der 100.000 underskrifter til, men i fremtiden vil regeringspartiet gerne, at der skal 300.000 underskrifter til for at stille op til landets højeste embede.

  Undgår veto fra præsident

  De nye initiativer møder næppe modstand hos den nuværende polske præsident Bronislaw Komorowski, der før han blev præsident var formand for Sejmen og medlem af regeringspartiet Borgernes Platform.