Polens regering vinder tillidsafstemning i parlamentet

  Donald_Tusk_vandt_tillidsvotum_i_Polens_parlament_Sejmen

  Tillidsafstemningen blev gennemført onsdag aften efter Donald Tusk havde holdt sin første tale til parlamentet om aflytnings-skandalen. Foto: Rafal Zabrzycki, Polens parlement Sejmen


  WARSZAWA: Polens statsminister forelagde selv tillidsafstemningen for det polske parlament efter en aflytningsskandale har rystet regeringen.


  237 parlamentsmedlemmer erklærede deres tillid til den polske regering ledet af statsminister Donald Tusk, mens 203 medlemmer stemte imod tillidserklæringen ved afstemningen i det polske parlament onsdag aften.

  Regering står alene

  Støtten til regeringen fra parlamentet kom udelukkende fra regeringspartierne selv Borgernes Platform PO med 201 stemmer og Det Polske Bondeparti PSL med 31 stemmer. Derudover stemte 4 uafhængige medlemmer for regeringen og et medlem af Din Bevægelse, der efterfølgende blev ekskluderet af partiet. Imod regeringen stemte samtlige andre partier i parlamentet.

  Statsminister ønskede mandat

  Afstemningen blev gennemført efter statsminister Donald Tusks første tale til parlamentet om den aflytningssag, der siden forrige weekend har kastet den polske regering ud i den værste krise siden tiltrædelsen i 2007.

  – Jeg har brug for, at der er sikkerhed uden for Polens grænser for, at den polske stat fungerer effektivt og kan håndtere denne atypiske og alvorlige krise, og at den polske regering besidder et mandag fra vælgerne og fra et flertal i parlamentet dagen før forhandlingerne i Bruxelles, sagde Tusk til parlamentet.

  Undskyldte for indhold

  Donald Tusk begyndte sin tale med at undskylde for indholdet på de lydoptagelser af top-politikeres og embedsmænds private samtaler, som de seneste 12 dage er blevet offentliggjort af ugebladet Wprost.

  Tusk undskyldte for den frembrusende og til tider skandaløse opførsel, sprogbrug og anvendelse af bandeord, som er kommet frem gennem lydoptagelserne.

  – De, der skammer sig over deres opførsel, har en personlig, individuel og også politisk pligt til at forklare sig over for offentligheden – lige fra deres egen familie til parlamentet, sagde Tusk.

  Ulovlige lydoptagelser

  Tusk fastholdt dog under sin tale, at uanset indholdet af lydoptagelserne, så er det vigtigt at holde fast i, at de er optaget ulovligt, og at de ansvarlige skal findes og stilles til ansvar, og han nævnte i sin tale, at det tyder på, at fere implicerede i sagen har interesser i handlen med gas og kul mellem Polen og Rusland.

  Forhandler i Bruxelles torsdag

  Med tillidsafstemningen i ryggen rejser Donald Tusk torsdag til Bruxelles, hvor der skal forhandles om fordelingen af top-poster i EU, og hvor Tusk erklærede, at han igen vil fremsætte sine synspunkter om en energiunion i EU.