Polens regeringen vinder tillidsafstemning

  Polen_regering_vinder_afstemning_polennu

  Bekymrede miner i parlamentet, da der fredag var stillet en mistillidsdagsorden til den polske regering. Foto: Sejmen.


  WARSZAWA: Trods brug af iPad fra parlamentets talerstol, lykkedes det ikke oppositionen, at samle flertal til en mistillidsdagsorden.


  Jaroslaw Kaczynski, der er leder af det største oppositionsparti PiS (Lov og Retfærdighedspartiet), kunne fredag ikke samle flertal for en mistillidsdagsorden mod regeringen. Kun 137 stemte for, 236 stemte imod og 41 stemte blankt, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Ekspert-regeringen

  Mistillidsdagsordenen gjaldt regeringen, og PiS har foreslået at landets ledelse skal overtages af en forretnings-, krise- eller samlings-regering, der skal ledes af eksperter på de enkelte områder. Partiet har også fundet manden, de mener der skal stå i spidsen for den nye regering, sociologen Piotr Glinski.

  Kreativ tale

  Jaroslaw Kaczynski havde gerne set Glinski sagligt kritisere den nuværende regering i Sejmen, men da det kun er medlemmer der er valgt af det polske folk der må tale i parlamentet, havde den kontroversielle partileder fundet en anden løsning.

  iPad på podie

  Jaroslaw Kaczynski, der ellers er kendt i Polen for at fornægte teknologisk udvikling, gik på talerstolen i parlamentet, medbringende en iPad. Fra denne kunne Glinski så aflevere sin indtalte tale til de polske parlamentsmedlemmers store forundring og morskab.

  Uklare regler

  Formanden for parlamentet, tidligere minister Ewa Kopacz, der er valgt af regeringspartiet Borgernes Platform (PO), blev kritiseret for ikke at stoppe oppositionslederens omgåelse af reglerne i parlamentet.

  Jeg vil ikke beskyldes for magtmisbrug, så at lade talen fortsætte, var det bedste ud af to onder.

  Det er første gang en iPad er brugt på denne måde, og da det er en ny teknologi er der heller ingen regler på området.

  Ingen gentagelser

  – Den eneste løsning er at få ændret regler, så det ikke gentager sig, siger parlamentsformanden.