Polens statsminister Beata Szydlo kommer til København fredag, hvor hun skal mødes med sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen og en række erhvervsfolk. Billedet er fra den danske statsministers besøg i Warszawa i april sidste år. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
KØBENHAVN: Polens statsminister Beata Szydlo kommer til Danmark fredag, hvor hun blandt andet skal mødes med sin danske kollega statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Polens statsminister Beata Szydlo besøger København fredag for at møde sin danske kollega Lars Løkke Rasmussen. Det oplyser den polske statsministers talsmand Rafał Bochenek. Det er første gang Beata Szydlo kommer til Danmark som statsminister. Szydlo kommer fra området omkring den tidligere tyske udryddelseslejr Auschwitz, er tidligere borgmester, uddannet på det prestigefyldte Jagiellonian University i Krakow, 54 år gammel og bor i dag i byen sammen med sin mand. Parret har to sønner, og den ene er netop blevet præst.
Præsidentens kampagneleder
Den polske statsminister var leder for den succesfulde kampagne der førte til det overraskende valg af Andrzej Duda som præsident i 2015. Senere samme år blev hun statsminister, og Szydlo er idag også næstformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Hun blev medlem af partiet i 2005.
Løkke i Warszawa
Lars Løkke Rasmussen besøgte Warszawa og statsminister Beata Szydlo sidste år i april, hvor den danske statsminister også besøgte Kiev i Ukraine.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Lars Løkke og hans følge er kommet til Polen
Gasledninger i Østersøen
Polens statsminister vil tale med sin danske kollega om en ny gasledning mellem Norge, Danmark og Polen – den såkaldte Baltic Pipe – som polakkerne inderligt ønsker sig som erstatning for leverancer af russisk gas. Den polske statsminister vil også gentage Polens ønske om at Danmark siger nej til en planlagt gasledning mellem Rusland og Tyskland – den såkaldte Nordstream II – der efter planen skal gå gennem dansk farvand.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polen vil have Danmark til at stoppe gasledning
Baltic Pipe og nye undersøgelser
Det var ventet at et dansk ja til Baltic Pipe ville komme inden sommer, da mange af forundersøgelserne allerede har bekræftet at projektet er bæredygtigt. Men i sidste uge blev Folketingets energiudvalg informeret om, at der nu blev indledt mere konkrete undersøgelser, og et endeligt dansk ja kan derfor have lange udsigter. Hvad de to regeringsledere kommer frem til, kan kun tiden vise.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Danmark udsætter beslutning om polsk gasledning
Baltic Pipe projektet var også på dagsordenen da Lars Løkke besøgte Warszawa sidste år, ligesom det blev gentaget af Polens præsident Andrzej Duda da han besøgte København i fjor.
Nordstream II
Også den tysk-russiske gasledning var dengang på dagsordenen, men Danmark tøver i begge sager. Danmarks regering ser helst, at det er EU der tager stilling til om den kontroversielle rørledning skal bygges på dansk søgrund. Tyskland og Frankrig vil gerne have Nordstream II, men mange af landene i Central- og Østeuropa er inderligt imod af økonomiske og sikkerhedspolitiske årsager. Også Ukraine og USA advarer mod at bygge gasledningen, og Danmark har næppe mod på at gå enegang imod Tyskland og Rusland. EU præsident Donald Tusk har netop også opfordret EU-kommissionen til ikke at give grønt lys for planerne om Nordstream II forbindelsen.
Dansk dagsorden
Fra dansk side vil der formentlig blive lagt pres på polakkerne, for at få dem til at opgive nogle af de lovforslag og planer regeringen har indenfor blandt andet energisektoren. F.eks. er der nye regler om bygning af vindmøller, der gør det stort set umuligt at bygge nye vindmølleparker. Det kommer til at koste milliarder for danske producenter, og det betyder et meget stort tab af polske arbejdspladser indenfor energi og miljøsektoren. Regeringens planer om nationalisering af en række tjenesteydelser kan få vidtrækkende konsekvenser for en lang række danske virksomheder. De to statsministre skal drøfte bedre veje til en styrkelse af samarbejdet mellem Danmark og Polen.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Lars Løkke: Polen er mulighedernes land
Vigtig for Polen og Danmark
Emnerne på mødet mellem Beata Szydlo er vigtige for såvel danske som polske interesser. Den danske regeringschef Lars Løkke Rasmussen vil formentlig også gentage EU og USA’s bekymringer for den demokratiske udvikling i Polen, som han også gjorde det under sit besøg i Warszawa sidste år.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Løftet pegefinger til Polen fra Lars Løkke
Tidligere planlagt
Der har tidligere været planlagt et besøg af den polske statsminister i Danmark, der den gang skulle have landet med et polsk militærfly i Billund Lufthavn. Det var i december 2015, hvor det var ventet at de polske håndboldkvinder med den danske træner Kim Rasmussen i spidsen, nåede finalen ved VM i håndbold i Boxen i Herning. Det skete som bekendt ikke, og statsministeren blev hjemme selv om besøget var planlagt i mindste detalje. Polen blev nummer 4.