Polens statsminister siger nej tak til EU-topjob

  Donald_Tusk_får_æren_for_dansk_sejr_i_EU_Foto_premier

  Donald Tusk nævnes som kandidat til formandsposten i Det Europæiske Råd, når Hermann van Rumpuy går af. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens statsminister modsiger rygterne i flere internationale medier om, at han er på vej til et topjob i Bruxelles.


  – Jeg er ikke interesseret.

  Det sagde Polens statsminister Donald Tusk til tv-værten Monika Olejnik i programmet Prikken over i’et til spørgsmålet om, hvorvidt han er kandidat til et topjob i EU efter Europa-parlamentsvalget i maj.

  – De spekulationer vil jeg gerne mane i jorden. Jeg føler mig dum, når jeg hver tredje uge er nødt til at forklare det samme, nemlig at jeg er interesseret i at beskæftige mig med polske anliggender, sagde Tusk i programmet.

  Formand for Europæisk Råd

  Polske og internationale medier har den sidste tid gengivet rygter om, at Donald Tusk er kandidat til at blive den næste formand for Det Europæiske Råd, når Herman van Rumpuy går af.

  Det er blandt andet ugebladet Newsweek, der har viderebragt rygterne. Ifølge Newsweek støtter den tyske kansler Angela Merkel Tusks kandidatur til formandsposten i Det Europæiske Råd. Det er derimod svært at forestille sig, at den polske statsminister kan blive kandidat til formandsposten for Europa-kommissionen ifølge Newsweek, da han ikke taler fransk.

  Mulige afløsere

  Hvis Donald Tusk skulle tage imod et job i EU anses det som mest sandsynligt, at han vil overlade statsministerposten til den nuværende vicestatsminister Elzbieta Bienkowska, forsvarsminister Tomasz Siemoniak eller udenrigsminister Radek Sikorski.

  Formandsposten for regeringspartiet vil dog ifølge Newsweek gå til den nuværende formand for sejmen Ewa Kopacz.

  Dårlige meningsmålinger

  På spørgsmålet, om Donald Tusk ønsker at blive Polens statsminister i en tredje periode, svarede han:

  – Jeg kender mennesker, der har klaret at påtage sig denne type pligter i længere tid end det. Det er faktisk ikke et spørgsmål om lyst, men om styrke, mulighed og parathed. Jeg vil helt sikkert ikke forlade situationen, som den er lige nu. Jeg føler mig medansvarlig for den, så jeg forlader ikke kampen.