Polens største filmfestival indledt med pomp og pragt

  bning_af_gdynia_filmfestival

  De store polske filmfolk og skuespillere var der allesammen, da Gdynia Film Festival blev skudt igang for 39. gang. Foto: Wojtek Rojek, Gdynia Film Festival.


  GDYNIA: Polens største og vigtigste filmfestival, Gdynia Filmfestival, blev indledt med pomp og pragt mandag.


  De er der alle sammen. Skuespillere, filmproducenter og mange andre filmfolk tog i går hul på Polens største filmfestival – Gdynia Filmfestival – der gennemføres for 39. gang i år.

  Gdynia Film Festival

  Ud over at festivalen er den vigtigste i Polen, er den i år også særlige vigtig for Danmark og den danske filmindustri. I år er der nemlig fokus på danske film og Danmark fra onsdag til fredag. De danske filmfolk Anders Refn og Rumle Hammerich er blandt de danske deltagere.
  De danske film der vises på festivalen er Anders Refns prisbelønnede film fra 1985 – De Flyvende Djævle, Rumle Hammerichs Headhunter og Tobias Lindholms Kapringen.

  Ikke første gang

  For Anders Refn, er det ikke første gang han præsentere sin indsats i Gdynia. Danskeren deltog i 1977 med filmen Strømer, som høstede stor anerkendelse.

  SE VIDEO
  gdff.dk: Samtale mellem Anders Refn og Maja Giannoccaro

  Dansk-polsk valg

  De danske film på festivalen er udvalgt af den danske filmmand og forfatter Ebbe Preisler sammen med den kunstneriske leder af Gdynia Filmfestival, Michał Oleszczyk. Samarbejdet mellem festivalen og Danmark er arrangeret fra dansk side af foreningen Dansk-polsk Film, som Maja Giannoccaro er formand for.

  – Det er en stor og imponerende festival, og jeg er dybt imponeret over den flotte høje standard, siger Maja Giannoccaro til polennu.dk.

  LÆS MERE
  gdff.dk: Dansk hjemmeside om Polens største filmfestival

  Gdynia Film Festival samler filmfolk fra hele verden, ligesom også prominente personer som Lech Walesa og Roman Polanski er blandt de mange deltagere. 13 polske film er nomineret til hovedkonkurrence, hvor af de seks er premierefilm.

  LÆS MERE
  Gdynia Filmfestival 2014 (engelsk/polsk)

  Første gang i 1974

  Første gang Gdynia Filmfestival blev gennemført var i 1974 i den historiske naboby Gdansk. Stedet hvor Anden Verdenskrig begyndte, og hvor den først sluttede 50 år senere, set med polske øjne. I 1982 og 1983 var der ingen filmfestival, da den Moskva-styrede Krigsretstilstand under kommunismen, satte en stoppe for forsamlingsfriheden. I 1984 blev festivalen genoptaget, og i 1987 flyttede filmfestivalen fra Gdansk til Gdynia, der sammen med feriebyen Sopot udgør det polakkerne kalder for Trebyen, som er tre sammensmeltede byer i et område på størrelse med Storkøbenhavn, og med et hav af muligheder for alle former for turisme.

  Polens største festival fortsætter frem til og med fredag.