Polens største indsamling søndag – også i Danmark

Indsamling Polen
Det hjerteformede WOSP-klistermærke sælges på gader og stræder overalt i Polen. Søndag afsluttes Polens største indsamling – Det Store Juleorkester (WOSP) – med finaleshow. Foto: Lukasz Widziszowski, WOSP.

KØBENHAVN: Polens største indsamling afsluttes med event og aktiviteter søndag. Også i Danmark, hvor der indbydes til aktiviteter for Det Store Juleorkester.

LÆS  Polens adgang til EU for tyve år siden i København

Klokken 10.00 søndag slår den danske del af Polens største frivillige indsamling, Det Store Juleorkester (WOSP), dørene op for en dag med auktioner, aktiviteter, fodbold, boksning, koncerter og meget andet. Det sker i Ejby i København (Mosetoften 37, 2600 Ejby). Løjerne fortsætter til klokken 17.00.

Tilsvarende arrangementer finder søndag sted over hele Polen – ja faktisk over hele verden.

LINK: MERE OM WOSP

Indsamlingen er da også allerede skudt i gang, og ved et stort finaleshow søndag aften gøres det samlede resultat op. Da polennu.dk tjekkede indsamlingen lørdag eftermiddag, var der indsamlet over 36 millioner zloty til Det Store Juleorkester.

Det er 30. gang af indsamlingen gennemføres, og det er tredje gang den gennemføres i Danmark, siger Katarina Chodor, der er en af de WOSP-frivillige i Danmark til polennu.dk.

– Der kommer til at ske en masse søndag i Ejby ved København, siger Katarina Chodor.

– Vi har lotterier, fodboldkamp, spil og leg for børn – lysshow, dans, brasiliansk jiu-jutsu og boksning på programmet. Det begynder klokken 10, og vi afslutter med et stort fællesbillede klokken 17.00, siger hun til polennu.dk.

Initiativtager

Det er stadig initiativtageren Jerzy Owsiak der står bag indsamlingen. Siden begyndelsen har WOSP – alene til hospitalsudstyr – kunnet give udstyr lange over en milliard zloty væk. De indsamlede penge gives til børn, hospitaler og andre gode sociale formål.

LÆS  Forslag om dansk anerkendelse af folkedrab i Ukraine
Den myrdede Gdansk borgmester Pawel Adamowicz enke, Magdalene Adamowicz – her sammen med lederen af Det Store Juleorkester, Jerzy Owsiak. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

LINK: Mere om søndagen med WOSP Danmark (FB)

Hetzet af regeringen

Den uskyldige landsindsamling er desværre blevet gjort til hadeobjekt på det polske TVP, hvor regimets modstandere gennem blandt andet dukkefilm, beskylder festivalleder og borgmester for at være jøder, og at de derfor tager alle penge der bliver samlet ind, til sig selv. Hetz-dukkefilmen er jævnligt blevet sendt på det polske public service-tv, TVP.

LÆS  Ny polsk spillefilm er et drama på Bornholm

Politik i alt for tiden

Det er forbudt de statslige organisationer og statsejede virksomheder i Polen, at bidrage med noget som helst til landets største og ældste frivillige indsamling. Det er en politik regeringen har indført efter 2015. Den polske præsident Andrzej Duda og hans hustru, har dog alligevel deltaget.

– Støt børnene, støt de udsatte – og støt dem som Polens regering ikke vil lege med, lyder en af opfodringerne fra en af de mange sponsorer til den største polske landsindsamling.

Gdansk mindes myrdet borgmester på 3-årsdagen

 

Tragisk indsamling i 2019

Det var ved WOSP-åbningen i Gdansk 2019, at borgmester Pawel Adamowicz blev overfaldet og stukket flere gange med en stor kniv. Den populære borgmester blev erklæret død dagen efter. Adamowicz var en flittig støtter af indsamlingen, og hvert år kunne man møde den store borgmester med raslebøssen for de svageste, på gader, shopping center og stræder i Gdansk.

pawel_adamowicz_valg_2018
Den myrdede borgmester Pawel Adamowicz ved indsamlingen, Det Store Juleorkester.

Over hele verden

Det Store Juleorkester samler ind i cirka 100 lande over hele verden; blandt andet i England, Holland, Irland, USA, Canada, Spanien, Australien, Norge, Sverige, Tyskland, Frankrig, Belgien, Luxemburg, Østrig, Slovenien, Kroatien, Schweiz, Rusland, Mexico, Thailand, Indonesien, Tanzania, Japan, Kina, Singapore, Ungarn, Cypern, Island og Danmark.

LÆS  Polens adgang til EU for tyve år siden i København

Afslutningen på finalen til den 30. udgave af indsamlingen Det Store Juleorkester, kan fra klokken 8.30 følges live via Youtube på nedenstående link.

FRI LIVE TRANSMISSION SØNDAG FRA 8:30

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.