Polens største landsindsamling skudt i gang

  wosp_det_store_juleorkester

  I 1993 stiftede Jerzy Owsiak landsindsamlingen, Det Store Juleorkester WOSP (The Great Orchestra of Christmas Charity). Søndag kunne han skyde den succesfulde indsamling i gang for 27. gang, og allerede søndag aften kunne han glæde sig over et samlet resultat på over 1.000 millioner zloty. Foto: WOSP.


  WARSZAWA: For 27. gang kunne Polens største frivillige landsindsamling skydes i gang. Indsamlingen har stor succes, trods nationale forhindringer.


  Søndag lød startskuddet for den største polske frivillige indsamling – Det Store Juleorkester WOSP (The Great Orchestra of Christmas Charity). Det er i år 27. gang at indsamlingen, som især støtter syge eller udsatte børn på polske hospitaler, skydes igang. Allerede inden indsamlingen formelt begyndte, var der noteret ny en rekord. 11 millioner zloty var indsamlet gennem en internet-portal.

  SE RESULTAT
  LIVE: WOSP resultat lige nu online

  1.000 millioner zloty søndag aften

  Indsamlingen skydes i gang i dag, og selv om det kaldes en finaledag, så fortsætter indsamlingen på forskellige måder gennem auktioner, events og digital indsamling de næste måneder. Ved indsamlingen sidste år var der ved udgangen af februar indsamlet 126.373.804,34 zloty. I de år indsamlingen har fundet sted, blev det søndag aften til samlet set over 1.000 millioner zloty.

  Regeringsmodstand

  Af en for redaktionen ubekendt grund, så har Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski, altid haft en anstrengt forhold til indsamlingens grundlægger Jerzy Owsiak. Ved indsamlingen sidste år fik statslige organisationer og de polske ambassader, alle besked på ikke at deltage i indsamlingen. Det er ellers en indsamling der traditionelt samler hele Polen, og beskeden var da heller ikke nået til præsidentpaladset, for præsidentparret Duda bidrog med ting og penge til netauktionen. De seneste dage har det polske statskontrollerede TVP da også kørt en ondsindet kampagne mod stifteren Jerzy Owsiak, der er demokratiforkæmper i Polen. Han er i samme program fremstillet som en gangster, der skaffer sorte penge til Warszawas populære med afgående borgmester.

  Ved redaktionens afslutning søndag 20.30, var der indsamlet over 53 millioner zloty.

  Middag med Tusk

  Der er også en net-auktion omfattet af indsamlingen. Det største beløb sidste år, var en middag med Donald Tusk i Bruxelles. Da gevinsten blev udløst, omfattede den et større besøg i den europæiske hovedstad. Middagen med Tusk kom under hammeren for 750.000 zloty. En LEGO-model i 1:1 af Polens fodboldlandholdsanfører Robert Lewandowski, har også været blandt de særlige genstande, der har været på net-auktionerne tidligere.

  Over hele verden

  Også i Danmark er der blevet samlet ind flere steder gennem events, som polakker i Danmark har stået bag. Det samme er sket i blandt andet New Zealand, Australien, Japan, Rusland, Tyskland, Belgien, Holland, Frankrig, Storbritannien, Irland, Spanien, Canada og USA.

  120.000 frivillige

  Indsamlingerne gennemføres lokalt af frivillige, der arbejder gennem regionale indsamlingscentre. Der er cirka 1.700 indsamlingscentre, der koordinerer arbejdet med 120.000 frivillige. De frivillige belønnes med en gratis festival til sommer, hvor polske og internationale topnavne stiller op ved Polens største musikfestival; Woodstock.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Det Store Juleorkester (engelsk)