Polens udenrigsminister frygter tysk passivitet i EU

  Radek_Sikorski_holder_tale_i_Berlin_om_EU_visioner

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski under sin tale i Berlin, under det polske EU-formandskab. Foto: Polens regering.


  BERLIN: Polens udenrigsminister, Radek Sikorski, opfordrer Tyskland til at redde eurozonen og få den til at blomstre.


  Den polske udenrigsminister har været på to-dages besøg i Berlin, for bl.a. at mødes med sin tyske kollega Guido Westerwell. Mandag aften holdt han sin tale ”Polen og den Europæiske Unions fremtid”. Læs hele talen på engelsk nederst på siden.

  Appel til Tyskland

  I talen lagde Sikorski vægt på, at Tyskland skal gøre alt hvad der står i landets magt for at redde euroen. Tyskland har et historisk ansvar overfor EU, på grund af landets fortid, og fordi Tyskland har overskredet det tilladte underskud Stabilitets- og Vækstpagten for år tilbage.

  Mere tysk dominans

  Radoslaw Sikorski sagde, at Tyskland også bliver nødt til at være mere aktiv. Han sagde ligeud:

  – Jeg er nok den første polske udenrigsminister i historien, der siger:

  – Jeg frygter tysk magt mindre end jeg er begyndt at frygte tysk passivitet. Tyskland er blevet til Europas uundværlige nation, sagde den polske udenrigsminister Radek Sikorski.

  Euro største trussel

  Sikorski sagde i talen, at den største trussel mod Polen, hverken er terrorisme, russiske missiler eller tyske tanks. Polens største trussel er et kollaps af euroen.

  Udenrigsministeren ønsker, i lighed med Tyskland, en dybere integration af EU, men er imod et EU i to tempi, hvor man på den ene side har de 17 euro- lande, og på den anden side de resterende 10 EU-lande, der står udenfor.

  Formand enig

  Denne holdning er helt på linje med hvad formanden for Europa Kommissionen, Jose Manuel Barroso, også har sagt de seneste par måneder.

  Kritik af briterne

  Udenrigsministeren var i talen meget kritisk overfor Storbritanniens manglende støtte til euro-projektet.

  – Hvis David Cameron og resten af den britiske regering ikke ønsker reformer i euro-samarbejdet, så må de øvrige EU-lande gå videre uden dem, sagde Sikorski og forsatte kritikken af Storbritannien, da han opfordrede nogle til at forklare den britiske befolkning, at beslutninger fra EU ikke er diktater, men resultater af forhandlinger mellem frivillig deltager.

  LÆS HELE TALEN
  polennu.dk: Radek Sikorskis tale i Berlin 28 nov 2011 (engelsk)