Politi og soldater i sammenstød med polske kvinder

Talrige politi og militære styrker blokerede onsdag aften det polske parlament, men der var demonstrationer udenfor. Politiets kritiseres for der voldsomme magtanvendelse ved onsdagens demonstrationer. Foto fra TVN.

WARSZAWA: De polske kvinders varslede blokade af det polske parlament, blev onsdag aften forhindret af tusindvis af politibetjente og soldater, der brugte tåregas, knipler og peberspray.

LÆS  Gdansk mindes myrdet borgmester med prisuddeling

Der var ikke en chance for at komme blot i nærheden af det polske parlament onsdag aften, da kvindernes abortorganisation havde indkaldt til blokade af parlamentet. Forinden havde soldater og politistyrker fra hele Polen nemlig blokeret området omkring Sejmen med sikkerhedszoner.

Voldelige sammenstød

Det blev til voldelige sammenstød, og politiet opførte sig i flere situationer meget aggressivt. Indenfor i det polske parlament skulle man blandt andet have talt om abortlov og ny dyreværnslov. Alt var kaos, med tilråb fra oppositionspolitikere.

Regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski kaldte i Sejmen kvindernes protest for morderisk, og han sagde til oppositionen at de var nogle forbrydere.

– I har blod på hænderne, skreg Kaczynski i Sejmen.

Warszawa onsdag aften. En kvinde ville ikke vise legitimation. Privatfoto.

Mister kontrol

Mere og mere tyder på at den 71-årige partiformand er ved at miste kontrollen. 15 medlemmer af PiS blev ekskluderet af partiet, da de ikke ville stemme for Kaczynskis nye dyreværnslov og et nye abort-kompromis. De 13 medlemmer er nu taget til nåede, og optaget i partiets parlamentsgruppe igen. Ikke alle er sikre på at de vil tilbage. Hvis blot 3 af dem forlader PiS, har Kaczynski ikke længere flertal i parlamentet.

jaroslaw_kaczynski_dr_deadline
Partiformanden Jaroslaw Kaczynski mistede også sidste år fatningen fra det polske parlaments talerstol. Billedet er fra et følelsesudbrud, hvor partiformanden beskyldte oppositionen for at stå bag Smolensk-ulykken, der kostede 96 polakker livet. Arkivfoto.

Polske retsstatsprincipper

Kaczynski sagde også, at de medlemmer der støttede demonstrationer, var uegnede som medlemmer af det polske parlament. Han sagde, at det var et brud på de polske retsstatsprincipper, men henvisning til den verserende konflikt med EU. Imens råbte medlemmer af oppositionen, at Kaczynski er en forbryder, der skal i fængsel.

LÆS  Gdansk mindes myrdet borgmester med prisuddeling

Tåregas og peberspray

Politi og militær forsøgte med alle midler, tåregas og peberspray, at ophæve demonstrationen, der blev til en march, så deltagerne ikke brød forsamlingsforbuddet. Myndighederne omringede de demonstrerede, og holdt mange tilbage, indtil de havde fremvist legitimation.

LÆS  Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten

Mistillidsvotum på vej

På baggrund af politiets voldelig adfærd, har Borgerkoalitionen fremsat et mistillidsvotum til vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski. Ministeren er ansvarlig for sikkerhed, og dermed også for politiet og militæret. De beskyldes for at overfalde demonstranter, hvilket flere filmoptagelser også kan bekræfte.

Som i Hviderusland

Flere oppositionspolitikere sammenlignede onsdag aften situationen i Polen, med opgøret i Hviderusland. Det polske parlament var samlet for første gang i to uger, for blandt andet at behandle en stramning af abortloven.

Det er uvist, hvor mange der blev anholdt ved onsdagens demonstrationer. polennu.dk følger sagen.

Warszawa onsdag aften. Sammenstød mellem politi og demonstranter. Privatfoto.
PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.