Politiet har fjernet demonstranter og opsat hegn

  politiet_i_polen_har_lukket_racistisk_hjemmeside

  Polsk politi ryddede i nat området foran det polske parlament Sejmen for demonstranter, og har nu opsat ekstra sikkerhedshegn. Indenfor holder medlemmer stadig parlamentet besat. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polsk politi har fjernet en lejr med demonstranter ved det polske parlament Sejmen klokken 4 i nat.


  Polen er fortsat præget af uro og optøjer. I nat klokken 4 ryddede polsk politiet området uden for det polske parlament Sejmen for demonstranter. De massive politistyrker har efterfølgende opsat et ekstra hegn foran parlamentet, for at kunne håndtere de mange demonstranter som man formentlig forventer.

  Fortsat besat

  Indenfor i parlamentet, har medlemmer stadig besat salen. Polen befinder sig i den største krise siden kommunismens fald i 1989.

  Optøning i journalisters adgang

  Parlamentsformanden fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har ellers meddelt, at beslutningen om de nye adgangsbegrænsninger for journalister i Sejmen udskydes til 6. januar, og at der skal indledes dialog med landets chefredaktører om spørgsmålet. Den polske ledelse er tilsyneladende blevet forskrækket over de nationale og internationale reaktioner på den indskrænkede pressefrihed, så man nu forsøger at vinde tid ved at udsætte forslaget. Men det er næppe nok for oppositionen.

  Finansloven og højesteret

  Her kræver man fortsat, at behandlingen af finansloven gennemføres efter reglerne i parlamentssalen, og dramaet om højesteret vil også fortsætte i dag, hvor der er strid om hver der skal være formand.
  Parlamentet afbrød arbejdet fredag, da parlamentsformanden smed næstformanden for Borgernes Platform (PO) ud af parlamentet under behandlingen af finansloven. Han fik marchordre fordi han kritiserede den nye regel om begrænsningen af journalisters adgang til Sejmen med et skilt. Parlamentsformanden kritiseres nu for at have taget det drastiske skridt at smide medlemmet ud. Flere af formandens partimedlemmer i PiS har rejst kritik af håndteringen.

  Præsident under pres

  Flere toneangivende medier i Polen, også medier som normalt er venligsindede overfor den polske regering, vil nu have stillet præsident Andrzej Duda til ansvar for at han ikke har grebet ind i den parlamentariske krise der ser ud til at tage til i styrke.

  Krisen i Polen fortsætter, og ingen af parterne viser fortsat vilje til forhandling.