Polsk eksport har oversteget importen

  Landbrugsvarer_i_Polen

  Eksporten af landbrugsvarer og fødevarer er firdoblet siden Polen trådte ind i EU for ti år siden. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polsk eksport udgjorde sidste år 40 procent af Polens BNP. Det er især eksporten af landbrugsvarer, der er steget.


  Foreløbige tal fra Polens Statistik GUS viser, at værdien af Polen eksport af varer i årets første kvartal for første gang i en årrække oversteg værdien af importerede varer. Det fortalte Polens viceøkonomiminister Andrzej Dycha på en konference hos Foreningen for Polske Eksportører torsdag skriver dagbladet Rzeczpospolita.

  40 procent af BNP

  Eksporten udgjorde i 1. kvartal 162,5 mia zloty, mens importen udgjorde 161,3 mia. zloty.

  – Eksport er en motor i Polens økonomiske udvikling. Eksportens andel af BNP er vokset fra at udgøre 19 procent i 2001 til sidste år at udgøre over 40 procent af Polens BNP, sagde ministeren, der også fortalte, at Polen eksport er elleve-doblet fra 1990 til 2013.

  Mest eksport til udviklede lande

  Den polske eksport er steget mest til de lande, der har en udviklet økonomi. Her steg polsk eksport i første kvartal med 10 procent til 137,5 mia. zloty, mens importen kun steg med 1,4 procent til 104,6 mia. zloty.

  Landbrugseksport steget mest

  Eksporten af landbrugs- og fødevarer er det område, hvor polsk eksport er steget mest siden Polens indtrædelse i EU for ti år siden.

  Mens den årlige eksport før Polens EU-medlemskab lå på 20,5 mia. zloty, så var den sidste år firdoblet til 80,2 mia. zloty. Polen er i dag Europas sjette største fødevareproducent.

  Bør se mod nye markeder

  I dag går 80 procent af Polens fødevare-eksport til EU, og hele 40 procent til Tyskland alene.

  Polens vicelandbrugsminister Tadeusz Nalewajk opfordrede dog til i fremtiden at udvikle Polens eksport på fjernere vækstmarkeder. Hvis den kinesiske middelklasse vokser med ti procent, så udvides det kinesiske marked med hvad der svarer til et halvt EU, sagde ministeren.