KØBENHAVN: Fra midten af september, og et par måneder frem, vil det nationale polske energiselskab PGNiG bore efter olie i Sønderjylland.

Det nationale polske energiselskab, PGNiG, oplyste i går, at man har indgået en aftale med det polske firma Geofizyka Torun, om efterforskning af olie i Danmark.

Olie i grænseland

Polske PGNiG har en forventning om, at der er olieforekomster på den danske side af den dansk-tysk grænse i Sønderjylland. Derfor har det nationale energiselskab skrevet kontrakt på mellem 16 og 18 millioner zloty med firmaet fra Torun, der skal lede undersøgelserne.

Underskrevet i København

Aftalen blev underskrevet i København fredag af PGNiG’s chef i Danmark Zbigniew Curylo og Maciej Gorski, der er chef for Geofizyka Torun, oplyste selskabets talskvinde, Joanna Zakrzewska, i går.

Arbejdet starter i midten af september, og forventes afsluttet 4 – 6 uger senere.

Dansk deltagelse

Den danske lovgivning kræver, at den danske stat – gennem Nordsøfonden – ejer 20 procent af alle olieefterforskningsselskaber i Danmark. Derfor bliver 20 procent af eftersøgningsomkostninger til de polske olieeftesøgninger også betalt af den danske stat.

Det polske energiselskab køber virksomheder op i Danmark, og ejer bl.a. 80 procent af aktierne i Odin Energi A/S.