Polsk EU-politiker møder Tymoshenko i fængsel

  EPP_Summit_March_2011

  Den tidligere ukrainske regeringsleder Yulia Tymoszenko under et besøg i Europa-parlamentet i marts sidste år. Hun er i fængsel, efter at have fået en dom på syv år for korruption. Yulia Tymoszenko skal nu afhøres for sin rolle i mordet på en forretningsmand i 1996. Foto: European People’s Party.


  KHARKOV: Polakken Pawel Kowal (MEP) har som den første EU-politiker besøgt den tidligere ukrainske regeringsleder, Yulia Tymoszenko i fængslet.


  Efter pres fra EU havde Ukraine givet lov til et besøg fra EU, til den tidligere ukrainske regeringsleder, Yulia Tymoszenko. Den tidligere regeringsleder er idømt syv års fængsel for omfattende korruption, men EU og menneskerettigheds organisationer kalder dommen for politisk.

  Tymoshenko, der er i et kvindefængsel har i måneder klaget over svære rygsmerter.

  Næststørste by

  Det polske medlem af Europa-Parlamentet, Pawel Kowal, har netop besøgt Yulia Tymoszenko i fængslet i nærheden af Kharkov – Ukraines næststørste by, og en af de fire ukrainske byer, hvor der skal spilles EM 2012 fodbold til sommer.

  – Mødet begyndte klokken 9.00, og varede i en time, sagde Kowal efter besøget.

  – Hun fortalte mig om problemerne med sin ryg, der kræver behandling, sagde Kowal.

  Opbakning

  Kowal forsikrede den tidligere regeringsleder om, at hun har opbakning fra EU, der mener, at dommen over hende, var politiske motiveret.

  Kowal udtrykte efter mødet, også bekymring over, på EU’s vegne, de forhold hun er udsat for i fængslet. Ikke mindst i forbindelse med hendes helbredstilstand.

  Nye anklager

  Besøget kommer samtidig med, at den ukrainske statsanklager har meddelt, at Yulia Tymoszenko vil blive afhørt i forbindelse med mordet på forretningsmanden Yevhen Shcherban. Der er, ifølge anklagemyndigheden, fremkommet nye beviser, der tyder på at en lejemorder til drabet blev betalt af virksomheder med tilknytning til den tidligere ukrainske statsminister.

  Ingen aftale

  Utilfredsheden med dommen over Yulia Tymoszenko på syv års fængsel, har fået EU til at droppe en ellers planlagt samarbejdsaftale mellem EU og Ukraine. Aftalen skulle efter planen være underskrevet allerede under det polske formandskab.