Polsk fagforening klager over Jysk

  Lars_Larsen_Jysk_Polen_polennu

  Stifteren af Jysk (tidligere Jysk Sengetøjslager) Lars Larsen er ejer af cirka 1.900 butikker verden over. Foto: Jysk.


  KØBENHAVN: Dronning Margrethe har modtaget en opfordring fra Solidarnosc, til at mægle i en løn-konflikt med Jysk i Polen.


  Fagforeningen Solidarnosc har henvendt sig til den danske dronning Margrethe for at få regenten til at mægle i en konflikt mellem Lars Larsens firma Jysk og de polske ansatte.

  Lars Larsen royal

  Jysk er kongelig hofleverandør og Lars Larsen har modtaget en orden fra Dronningen. Derfor opfordrer fagforeningen til, at dronning Margrethe mægler i konflikten. Det skriver Fagbladet 3F i dag.

  Lønkonflikt

  Solidarnosc klager i brevet til dronningen over, at Jysk i Polen har afvist at indgå i kollektive lønforhandlinger om lønnen for de ansatte i butikker og i distributionen. Den polske fagforening mener, at det må være en sag for dronning Margrethe, da hun ved sin 70-års-fødselsdag for to år siden, udnævnte Jysk til kongelig hofleverandør. Fagforeningen bemærker desuden, at ejeren af selskabet Lars Larsen i 2009 blev udnævnt Ridder af Dannebrog.

  Månedsløn på godt 3.000 kroner

  Przemyslaw Kowalski fra Solidarnosc siger til Fagbladet 3F, at lønnen for en lagermedarbejder med fem-seks års anciennitet er på cirka 1.800 zloty om måneden, svarende til 3.050 kroner. Til sammenligning er mindstelønnen i Polen knap 2.600 kroner om måneden.

  De polske ansatte kræver lønstigninger på 40 procent og hævder, at de ingen lønstigninger har fået siden 2008.

  Jysk afviser

  Hos Jysk i Brabrand ved Aarhus er orienteret om sagen og kender godt til brevet fra den polske fagforening til dronningen.

  Kommunikationsdirektør Jonas Schrøder afviser dog, at Jysk i Polen har undladt at give sine ansatte lønstigninger igennem de sidste fire år og påpeger, at lønnen i gennemsnit ligger 20-25 procent over mindstelønnen.

  Hoffet har sendt klagen videre til Jysk.

  SE BREVET
  Vedhæftet: Brev fra Solidarnosc til dronning Margrethe