Polsk friheds-helt på udstilling 200 år efter sin død

  Jozef_Poniatowski_på_udstilling_i_Krakow_4

  Den danske billedhugger Thorvalsen lavede en statue af Jozef Poniatowski, der står foran det polske præsidentpalads. Foto: Martin Bager, polennu.dk


  KRAKOW: Stor udstilling mindes polsk friheds-helt med royalt blod i årene, der døde under Napoleonskrigene.


  Krakows historiske museum har slået dørene op for en udstilling om den polske friheds-helt Jozef Poniatowski, der døde den 19. oktober 1813, mens han kæmpede i Napoleons hær i slaget ved Leipzig.

  Royalt blod

  Jozef Poniatowski var nevø til Polens konge Stanislaw Poniatowski, der var landets sidste konge, før Polen blev delt mellem nabolandene i slutningen af 1700-tallet.

  Kæmpede mod Rusland

  Jozef Poniatowski hørte til Polens første friheds-kæmpere, da han deltog i oprøret mod Rusland i 1794. Historien om hans kampe mod Rusland under oprøret og senere under Napoleons-krigene er blevet en legende i polsk historie-fortælling, og der findes utallige malerier af ham. Den danske billedhugger Bertel Thorvalsen lavede en statue af Poniatowski i 1832, der i dag står foran det polske præsident-palads.

  Minde-udstilling

  Udstillingen på Krakows historiske museum viser en række malerier af Poniatowski og mange af hans personlige ejendele inklusiv den saddel, han red på, da han druknede under slaget ved Leipzig. Ifølge fortællingen valgte han at ride ud i floden Elster i stedet for at overgive sig. Udstillingen kan ses frem til 11. november.