Polsk krigshelt mindes i dag i Warszawa, Lodz og Washington

Jan_Karski_polsk_krigshelt

Jan Karski rejste under Anden Verdenskrig som kurer mellem London og Polen og berettede om jødeudryddelserne for de allierede. Foto: Culture.pl.

LÆS  Polens smukkeste kvinde er fra Czestochowa

WARSZAWA: Jan Karski, der ville være fyldt 100 år i dag, bragte øjenvidne beretninger til de allierede om jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig.

LÆS  Verdens smukkeste kvinde er fra Europas centrum

Den polske diplomat og officer Jan Kozielewski (med dæknavnet Karski) ville være fyldt 100 år i dag.

Jan Karski var aktiv i den polske undergrundshær Armia Krajowa under Anden Verdenskrig, hvor han rejste frem og tilbage som kurer mellem hjemmehæren i Polen og den polske eksil-regering i London.

Berettede om jødeudryddelser

Jan Karski var den første, der bragte øjenvidne beretninger fra jødeudryddelserne i Polen til de allierede i London og Washington.

Karski lod sig smugle ind i en kz-lejr forklædt som ukrainsk soldat, hvor han så jødeudryddelserne med egne øjne. Han berettede herefter sin viden for den polske eksil regering og den engelske udenrigsminister og krigsminister i efteråret 1942 og senere for den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt i juli 1943.

Hans beretninger førte dog ikke til de ønskede tiltag fra de allieredes side for at stoppe udryddelserne.

Ordner fra Polen og USA

Jan Karski blev boende i USA efter Anden Verdenskrig og hans rolle under krigen blev først offentligt kendt i 1978.

I 1995 modtog Karski den højeste polske orden, Den Hvide Ørn, af Polens præsident Lech Walesa. Efter Karskis død i år 2000 modtog han den højeste amerikanske civile orden, Præsidentens Frihedsmedalje af Barack Obama i 2012.

Mindeår starter i dag

Jan Karski vil det kommende år blive mindet i en række byer i Europa og USA, hvor udstillingen Jan Karski, frihedens mand bliver vist i London, Paris, Madrid og Prag.

LÆS  Polens smukkeste kvinde er fra Czestochowa

14. maj udgiver den britiske avis The Guardian et specialtillæg om Jan Karski.

Fejres af amerikansk ambassadør

Blandt fejringen af Karski i dag holdes en konference på Georgetowns Universitet i USA med titlen Ansvaret for at beskytte. Her vil blandt andet USA’s ambassadør i Polen Stephen Mull deltage. Ambassadøren blev som studerende undervist af Jan Karski på samme universitet.

Mindes i Polen

LÆS  Verdens smukkeste kvinde er fra Europas centrum

Er man i Polen, kan man opleve fejringen af Karski med en historisk sporvognstur i Warszawa Man kan også se udstillingen Jan Karski, frihedens mand på Warszawas hovedbanegård, eller man kan se en forestilling i lyd og billede på facaden af Staszica slottet i aften.

I Jan Karskis fødeby Lodz fejres han blandt andet med udstillinger på bymuseet og i kulturhuset samt med premieren på teaterstykket Udsendingen.

LÆS MERE
Eksternt link: jankarski.org (polsk)