Johnny Haahr og Tonni Birk Sørensen fra KK Electronics i Ikast leverede en succeshistorie om investeringer i Polen. Foto: polennu.dk
BJERRINGBRO: KK Electronics polske afdeling er på få år vokset fra otte til 330 medarbejdere. Virksomheden har fra starten satset på polske ledere.
Da Ikast-virksomheden KK Electronic i 2004 købte firmaet Demex fulgte en afdeling i Polen med i handlen.
– Den havde otte-ti ansatte, som rent ud sagt ikke havde noget at lave, fortalte direktør Johnny Haahr fra KK Electronics A/S tirsdag på et seminar på Grundfos i Bjerringbro.
En succeshistorie
Arrangementet havde titlen “Doing Business and investing i Poland”.
KK Electronics blev i programmet præsenteret som en “succeshistorie”, når det gælder investeringer i Polen. Det prædikat lever virksomheden i høj grad op til.
I dag arbejder 330 på KK Electronics Polska, som fremstiller styringstavler til først og fremmest vindmøller.
Polske ledere
– Dansk ledelsesstil var ikke den medicin, vi havde brug for. I stedet valgte vi at sige, at vi ville drive det med polsk ledelse. Det har været en ikke uvæsentlig faktor i den succes, vi har haft, sagde Johnny Haahr.
Han forklarede, at virksomheder i Polen generelt er mere hierakisk ledet, end tilfældet er i Danmark.
Danske medspillere
Et andet medlem af direktionen i KK Electronics, Tonni Birk Sørensen, nævnte en anden forudsætning for, at en etablering i Polen lykkes: At de danske medarbejdere spiller med og ikke modarbejder projektet.
– Det er vigtigt med danske kolleger, der forstår styrken i det polske set-up, sagde han.
Yderligere vækst
Tonni Birk Sørensen understregede, at KK Electronics i Damanrk også har haft gavn af successen i Polen, som han forventer vil fortsætte.
Han mener ikke, det er urealistisk med 5-600 ansatte i KK Electronics Polska.
Mange polakker er veluddannede. Samtidig ligger lønniveauet stadig væsentligt under det danske.
– Det betyder, at vi i Polen kan ansætte ingeniører, hvor vi i Danmark har teknikere, sagde Tonni Birk Sørensen.
Lønninger stiger
Lederen af Handelsafdelingen ved Den Polske Ambassade i København, Jacek Wojcikowski, erkendte i sit indlæg, at de polske lønninger er på vej op.
– Vi er ikke i stand til at konkurrere på lønnen i så høj grad som tidligere. Så må vi konkurrere på mere sofistiskerede områder, sagde han.
Og at de stigende lønninger ikke afholder udlændinge fra at investere i Polen, kunne Jacek Wojcikowski dokumentere med de seneste tal.
– De udenlandske investeringer i Polen er oppe 5,5 milliarder euro i år, og inden nytår tror jeg, vi når op på 10 milliarder, sagde han.
Fortsat forskel
Lederen af kontoret for investeringer i regionen Vestpommeren, Pawel Bartoszewski, kunne dog slå fast, at der stadig er stor forskel på de samlede lønomkostninger i Polen og Danmark.
Mens en polsk medarbejder i gennemsnit koster 8.500 kroner om måneden, er det samme tal for en dansk ansat over 35.000 kroner.
Velstandssygdomme vokser
Lederen af handelsafdelingen ved Den Danske Ambassade i Warszawa, Freya Petersen, udpegede medicinalindustri, som et vækstområde i Polen. Det skyldes blandt andet polakkernes stigende velstand.
– En øget velstand fører med sig, at flere polakker vil få livsstilssygdomme.
Freya Petersen nævnte IT, som en anden sektor med muligheder, blandt andet fordi Polen er på vej med en omfattende digitalisering af det offentlige system.
Velklædte polakker
Hun fremhævede også mode og tekstil, og her tænte hun ikke kun på, at danske virksomheder kan få produceret tøj i Polen.
– Polakkerne er utroligt velklædte mennekser, så der er et stort potentiale, når det gælder tøj, sko, smykker og lignende.
Det største potentielle marked ligger dog inden for vedvarende energi, understregede Freya Petersen.
Respekter polakkerne
Advokat Peter Tærø Nielsen var mødet moderator og han krydrede indlæggene med konkrete eksempler fra sine 20 år som advokat i Polen.
Efter hans mening har mange vesteuropæere et billede af, at ingene er dårligere i Polen end i hjemlandet.
– Det er helt håbløst, hvis man ikke tror på polakkerne og respekterer dem som mennesker. Polakker er ekstremt følsomme over for kritik. især når den er uberettiget, sagde Peter Tærø Nielsen