Stefan_Jasinski_muslim_polen

Den afdøde imam Mustafa Stefan Jasinski fik medalje af Polens præsident da han blev 100 år, og året før havde han besøg at prins Charles. Foto: Polens præsidentpalads


BIALYSTOK: Den polske imam Mustafa Stefan Jasinski, der var et ledende medlem af det muslimske tatar samfund i Polen, er død.


En af de mest kendte muslimer i Polen, iman Mustafa Stefan Jasinski, er død 104 år gammel.

Berømt moske

Jasinski var iman i moskeen i Kruszyniany i Polens muslimske samfund i nærheden af Bialystok ved grænsen til Hviderusland. Han blev født i Sokolka og hans familie har boet i Simferopol, Kazan og Vilnius.

Hædret af præsident

Da Jasinski fyldte 100 år i 2011, blev han til delt et polsk ridderkors af Polens daværende præsident Bronislaw Komorowski.

Kom i 1400-tallet

I begyndelsen af 14. hundredetallet kom tatarerne til Polen-Litauen, men har op gennem tider også har svære problemer i forbindelse med de mange krige i området.

Eksperter anslår at der er 3.000 – 5.000 tatarer i Polen, men Ifølge en folketællingen i 2011 var der 1.916 der identificere sig selv som tatarer i Polen.

25.000 muslimer

Alt i alt skønnes det, at over 25.000 muslimer i øjeblikket bor i Polen, heriblandt mange udenlandske studerende, diplomater, forretningsfolk og flygtninge.