Polsk Nobelpris-modtager skrev ukendt science fiction-roman

  Milosz

  Czeslaw Milosz, der døde i 2004, var en verdenskedt polsk digter og forfatter. Der udgives nu en hidtil ukendt science fiction-roman skrevet af ham for 40 år siden. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En ukendt science fiction-roman af den berømte polske forfatter og Nobelprismodtager Czeslaw Milosz, der døde i 2004, er netop udgivet i Polen.


  Milosz begyndte at skrive romanen “Gory Parnasu” (Parnassos bjerge) ved årsskriftet 1969/70. Romanen var et eksperiment med en ny genre, men den blev aldrig færdiggjort af forfatteren selv, der døde i 2004. Nu bliver bogen alligevel udgivet i Polen.

  Fremtidens verden

  Den hidtil ukendte roman ligger langtfra sin genre. Den mangler dialoger, spændende handling og en spektakulær slutning, Alt det, som en klassisk science fiction-roman byder på mangler, skriver de polske anmeldere.

  I stedet for viser Milosz en fremtidens verden, hvor mennesker lever i en højtudviklet og moderne virkelighed, men hvor de er ulykkelige og kan ikke finde meningen med livet.

  Skeptisk over genren

  Det særlige ved romanen er, at Milosz var skeptisk over den moderne roman-genre, og har selv hovedsageligt udtrykt sig gennem digte.