Polsk overlevende fra Auschwitz sagsøger tysk tv

  Foto: Martin Bager, polennu.dk


  WARSZAWA: En polsk overlevende fra Auschwitz sagsøger nu den tyske tv-kanal ZDF for at kalde Auschwitz og Majdanek for polske dødslejre.


  Den 92-årige Karold Tendera kræver en undskyldning og 50.000 zloty til velgørende formål, fra den tyske tv-kanal ZDF. Det sker efter en tv-udsendelse om de nazistiske udryddelseslejre Auschwitz og Majdanek, som tysk tv betegnede som: polske dødslejre.

  Bevidst tysk handling

  Det er ikke kun i selve udsendelsen at betegnelsen polske dødslejre bruges i stedet for tyske af den tyske tv-kanal. Også i reklamematerialet kaldes lejrene for polske dødslejre (Die Entdeckung der polnischen Vernichtungslager Majdanek und Auschwitz).

  – Hvis de efter så mange klager og protester stadig kalder dem for polske dødslejre, så må det være helt bevidst, siger den 92-årige Tendera til Polsk Radio.

  – Det er smertefuldt og ubehageligt for os, tilføjede han.

  International kampagne

  Det polske udenrigsministerium har i mange år kørt en kampagne for at udrydde henvisninger til polske dødslejre i den internationale presse. Det sker fordi mange yngre mennesker har fået den opfattelse, at de nazistiske, tyske udryddelseslejre var polske, fordi de ligger i det nuværende Polen, og fordi de omtales som polske i international presse.

  Obama sagde undskyld

  Sidste år måtte den amerikanske præsident Barack Obama sige undskyld til sin polske kollega, efter at Obama også havde brugt udtrykket: polske dødslejre.