Polske arbejdere er en gevinst for Danmark

    Polakker og andre EU borgere fra Central- og Østeuropa bidrog i 2013 med over 6.000 kroner netto i gennemsnit til den danske statskasse. Arkivfoto.


    KØBENHAVN: En ny omfattende undersøgelse der offentliggøres i den kommende uge, viser at polakker i Danmark også bidrager positivt økonomisk.


    SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har i en ny omfattende undersøgelse fastslået, at EU-borgere ikke snylter på det danske velfærdssystem, men at de derimod har bidraget positivt til den danske økonomi.

    Myter i valgkampe

    Danske politikere fra højre til venstre, har ellers ført valgkampe på at stoppe udlændinges udnyttelse af det danske velfærdssystem. Men den myte er nu manet til jorden af fakta.

    Undersøgelsen fastslår nemlig at Danmark netto tjener 21.205 om året på hver eneste arbejdere fra EU-lande.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Polsk kritik af medier og politikere

    Østarbejdere

    Ser man isoleret på det stigende antal borgere fra Central- og Østeuropa, hvor polakkerne er den største gruppe, har Danmark haft overskud på den gruppe siden 2006. Det gennemsnitlige bidrag til den danske statskasse var i 2013 på 6.959 kroner pr. borger.

    – Såkaldte østarbejdere tjener mindre og betaler derfor mindre i skat, men de bruger også færre velfærdsydelser, forklarer Dorte Sindbjerg Martinsen til dagbladet Politiken.

    Første rigtige undersøgelse

    Det er professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og Gabriel Pons Rotger fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der står for analysen, der er den første herhjemme, der baserer sig på faktiske registerdata over de udenlandske statsborgere og ikke bare stikprøver.

    Fastholder kurs

    Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) betvivler ikke undersøgelsens konklusioner, men overfor Politiken fastholder han den danske regerings ambition om at indsnævre udlændinges ret til visse velfærdsydelser.

    Undersøgelsen offentliggøres den 15. december, men konklusioner kan allerede nu findes på SFI’s hjemmeside.

    LÆS OGSÅ
    SFI: Undersøgelse om EU-borgere